Confidenţialitate

Trump, după uciderea generalului Soleimani: Iranul nu a câştigat vreodată un război

Într-o primă reacție după atacul cu dronă pe care l-a ordonat împotriva generalului iranian Qassem Soleimani, președintele SUA a scris pe Twitter că ”Iranul nu a câştigat vreodată un război, dar niciodată nu a pierdut o negociere”.

Raidul a fost efectuat, în noaptea de joi spre vineri, în vecinătatea aeroportului din Bagdad, capitala irakiană.

Ucis a fost, totodată, Abu Mehid al-Muhandis, comandantul secund al Hashd al-Shaabi, o coaliţie de forţe paramilitare irakiene dominată de facţiuni susținătoare ale regimului de la Teheran. Un gest care l-a înfuriat pe premierul irakian în exercițiu.

La 31 decembrie, militanţi ai Hashd al-Shaabi luaserî cu asalt ambasada americană la Bagdad.

Generalul Soleimani era însărcinat cu operaţiunile desfăşurate de Gardienii Revoluţiei în afara Iranului şi superviza grupările fidele în Siria şi Irak.

Într-un comunicat difuzat după atac de Departamentul american de Stat se menţionează că generalul au provocat ”moartea a sute de americani şi de membri ai coaliţiei, plus alte mii de răniţi”.

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt absolut necesare în Irak, având în vedere escaladarea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu.

Statele Unite ale Americii le-au cerut, la rândul lor, cetățenilor americani să părăsească de urgență teritoriul irakian.

Înfiinţate în 2014, pentru a lupta contra ISIS, Forţele Mobilizării Populare, conduse de Abu Mahdi al-Muhandis, au fost recunoscute oficial de regimul de la Bagdad ca trupe militare independente care răspund direct premierului.

Potrivit CNN, după atac paza ambasadei SUA în Irak a fost întărită. Relațiile dintre Washington și Teheran s-au degradat în timpul administrației lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a retras SUA din acordul internațional pentru controlul programului nuclear iranian, stârnind îngrijorare internațională. Înțelegerea fusese parafată de Barack Obama, fostul președinte american.

Șefa Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a convocat o reuniune de urgență pe tema atacului în care a fost ucis Qassem Suleiman, care a contribuit, în timpul vieții, la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Teheranul a promis să răzbune moartea acestuia, calificând gestul președintelui american drept un „act de război”.

Prețul petrolului a crescut cu 4% pe piețele asiatice ca o primă reacție la uciderea comandantului Qassem Suleimani, șeful forţelor de elită ale Gărzilor Revoluţionare iraniene, la ordinul președintelui SUA. Au sporit temerile despre unui conflict direct între cele două țări.

Barilul de țiței s-a scumpit până la pragul de 69 de dolari, cel mai ridicat nivel al ultimelor 3 luni și jumătate.

Iranul este al 6-lea exportator de petrol al lumii.