Confidenţialitate

Căpitanul Portului Giurgiu, despre cotele Dunării: „Mă uit pe cote din Germania, Ungaria, nu e creștere pe nicăieri, ne așteptăm chiar la scăderi” | AUDIO

„Nu ne așteptăm la nimic bun”, este mesajul Căpităniei Portului Giurgiu în contextul secetei care a dus la scăderea nivelului Dunării. Zeci de nave sunt blocate, iar nivelul apelor se reduce constant. Autoritățile spun că nu se așteaptă la creșterea nivelului până în octombrie.

Șeful siguranței navigației de la Căpitănia Portului Giurgiu, Ion Neacșu:

„Săptămâna asta cred că o să întrerupă activitatea și la danele din Canalul Plantelor din Giurgiu unde operează navele de tip tanc de descărcare motorină benzină la terminalele Mol. Deci adâncimea la intrare în canalul nostru să nu mai permită încărcarea navelor nici măcar la jumătate. Mă uit pe cotele de sus, Germania, Ungaria mai ales, nu este creștere pe nicăieri, ne așteptăm chiar la scăderi. Acum n-o să mai scadă așa mult, 2-3 centimetri zilnic, dar să vedem până unde va merge scăderea, dacă continuă așa 2-3, 2-3.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ion Neacșu vorbește de pierderi mari în contextul în care și navele de pasageri și-au anulat cursele. Lunar erau 40-50 de nave de pasageri în Giurgiu. În iulie și augusst, n-a mai fost nici una.

Se fac lucrări acum în zona Belene, unde 67 de nave sunt blocate pe Dunăre din cauza nivelului scăzut al apelor:

„Se draghează la kilometrul 553, 557, este o zonă unde adâncimile sunt cele mai mici pe Dunărea noastră, este punctul critic (…). Sunt două unități de dragaj acolo, încearcă să adâncească și să lățească astfel încât navele să înceapă să navigheze.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Sute de vase, blocate pe pe tronsonul româno-bulgar al Dunării, după ce nivelul fluviului a scăzut foarte mult

Sursa foto: Apele Române