Confidenţialitate

Cancelarul german, la Casa Albă

Cancelarul Germaniei va fi primit luni, la Casa Albă, de preşedintele SUA.

Olaf Scholz și Joe Biden vor discuta despre tensiunile actuale dintre Rusia şi Ucraina, relatează Agerpres, citând Reuters și AFP.

Cei doi vor evoca ”angajamentul lor comun de a continua pe cale diplomatică şi de a-şi uni eforturile pentru a descuraja Rusia privind orice agresiune contra Ucrainei”, a precizat administrația de la Washington într-un comunicat.

Miercurea trecută, SUA şi NATO au respins solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute serios cu Rusia despre temerile sale privind securitatea.

Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au condus la o înţelegere, în timp ce oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina.