Cafeaua şi ceaiul previn diabetul de tipul doi

Oamenii de ştiinţă din Sidney, Australia, au analizat rezultatele a 18 studii la care au participat 500.000 de voluntari.

Această protecţie oferită organismului ar putea să nu fie asociată cu cofeină, din moment ce cafeaua decofeinizată are cel mai mare efect dintre băuturile testate.

Persoanele care beau trei-patru ceşti de cafea sau de ceai în fiecare zi reduc cu o cincime riscul declanşării diabetului de tip 2.

Aceeaşi cantitate de cafea decofeinizată are un efect şi mai pronunţat, scăzând acest risc cu până la o treime.

Diabetul de tipul 2 se declanşează de obicei după vârsta de 40 de ani, când organismul încă mai poate să sintetizeze insulină, însă în cantităţi insuficiente, sau atunci când insulina produsă nu mai acţionează corespunzător.

Diabetul de tipul 2 este tratat printr-o dietă sănătoasă şi prin sport. În lipsa lor, sunt necesare medicamente sau injecţii cu insulină.

Oamenii de ştiinţă consideră că nu cofeina din cafea şi din ceai este responsabilă cu aceste beneficii medicale, ci alţi compuşi din cele două băuturi, inclusiv magneziul şi o serie de antioxidanţi.