C. Diaconescu, despre protestele din SUA: Poliția are dificultăți de a redobândi încrederea în Minnesota | AUDIO

Poliția și alte instituții din Statele Unite ar trebui să își regândească modul de intervenție, consideră Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, comentând, la Europa FM, situația incendiară din mai multe orașe americane, cuprinse de ample proteste și acte de vandalism.

Un bărbat de culoare a murit sufocat după ce un polițist l-a imobilizat, ținându-i piciorul pe gât timp de 8 minute.

Militarii şi poliţiştii antirevoltă mobilizați pe străzi au ripostat cu gaze lacrimogene şi fumigene.

„Comunitățile protestează și în ceea ce privește un anumit de reacție disproporționată, orientată etnic. [Membrii acestora – n. red] spun că, în situații similare, cetățenii albi nu au un tratament asemănător”, a explicat Cristian Diaconescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Diaconescu mai consideră ca ultimele proteste își au originea și în numeroasele achitări din trecut ale altor polițiști acuzați că au rănit sau ucis americani hispanici sau de culoare.

De asemenea, faptul că s-a apelat la Armată pentru a restabili ordinea, ar arăta faptul că autoritățile nu se așteaptă la o detensionare rapidă a situației.

„Poliția este, pe de o parte, intimidată de cazul care a generat această situație,  are dificultăți de a se impune și de a redobândi încrederea în Minnesota. Pe de altă parte, indiferent de resurse, pare a fi excedată. Intervenția Gărzii Naționale, a structurilor militare, se face numai în situații excepționale în America. Din acest punct de vedere, probabil că ceea ce se preconizează că evoluții, în legătură cu această criză, este destul de preocupant”, a adăugat fostul șef al diplomației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS