Confidenţialitate

Moartea lui George Floyd: A 4-a noapte consecutivă de revolte în SUA

Furia provocată de asfixiera unui afro-american în timp ce era arestat în orașul american Minneapolis continuă să fie exprimată prin revolte de stradă violente.

În cea de-a 4-a noapte, protestele s-au extins în mai multe orașe.

Situația a degenerat în mai multe puncte.

Au fost raportate numeroase acte de vandalism.

Militarii şi poliţiştii antirevoltă mobilizați pe străzi au ripostat cu gaze lacrimogene şi fumigene.

”Situaţia este extrem de periculoasă”, a avertizat guvernatoul statului Minnesota, Tim Walz, într-o conferinţă de presă improvizată la miezul nopţii, în încercarea de calma spiritele.

”Nu e nimic onorabil în a vă incendia oraşul”, a declarat primarul Jacob Frey.

La Atlanta, intrarea în sediul televiziunii CNN a fost devastată.

Cu câteva ore înainte, o echipă a postului fusese arestată în timpul unei transmisiuni live, stârnind reacții critice pe rețelele de socializare.

Tragedia lui George Floyd a reaprins sensibilităţile rasiale în SUA.

La Washington, purtând pancarte pe care puteau fi citite sloganuri precum “Stop Killing Us” (Nu ne mai ucideţi) şi “Black Lives Counts” (Vieţile negrilor contează), sute de persoane au protestat, vineri, în faţa Casei Albe. Din motive de securitate, reşedinţa preşedintelui Donald Trump a fost închisă.

Au existat unele confruntări între manifestanți și agenții de ordine.

După escaladarea situației, poliţistul care l-a asfixiat pe George Floyd a fost arestat şi acuzat de omor, o măsură “tardivă” şi insuficientă, conform familiei victimei.

”Vrem inculpare pentru omor voluntar cu premeditare. Şi vrem să îi vedem arestaţi pe ceilalţi poliţişti” [implicaţi], conform unui comunicat dat publicităţii de familia lui George Floyd.