Confidenţialitate

Bogdan Gheorghe, Agenția Națională Antidrog: Drogurile legale sunt comercializate online. Sunt aduse prin curier rapid | VIDEO

Medicul Bogdan Gheorghe din cadrul Agenției Naționale Antidrog a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM”. Trei elevi de la o școală gimnazială din Petroșani au fost depistați că au consumat substanțe psihotrope – droguri. Consumul de droguri în școală: cât de mare este fenomenul, care sunt efectele și de unde se pot cumpăra drogurile.

Cât de mare este fenomul consumului de droguri în rândul tinerilor? Câți copii ajung să consume droguri în școlile din România?

„Agenția Națională Antidrog realizează periodic un studiu ESPAD, care se realizează la nivel european privind prevalența consumului de droguri în populația școlară de 16 ani. Conform acestui studiu, există foarte mulți tineri care au experimentat cel puțin o dată în viață consumul de droguri. Acesta este datorat poate și apariției pe piață în 2010-2011 a noilor substanțe psihoactive – celebrele droguri legale”, a explicat Bogdan Gheorghe la Europa FM.

Foarte mulți tineri au experimentat drogurile odată cu apariția substanțelor psihoactive legale, mai spune Bogdan Gheorghe. „Crezând că datorită faptului că aceste substanțe sunt considerate legale, nu li se întâmplă absolut nimic”, a mai spus medicul din cadrul Agenției Naționale Antidrog.

Care sunt efectele drogurilor legale?

„Din punctul meu de vedere, sunt mult mai periculoase decât cel al drogurilor tradiționale pentru că aceste substanțe sunt vândute sub formă de droguri, să spunem, naturale, dar sunt substanțe chimice realizate în laborator, substanțe care sunt realizate astfel încât să imite efectele drogurilor tradiționale, dar cu o putere mult mai mare de a declanșa dependența persoanelor consumatoare”, a explicat Bogdan Gheorghiu.

De unde cumpără copiii drogurile?

Bogdan Gheorghiu: „Din punctul meu de vedere, există un pericol foarte mare în online pentru că foarte multe dintre aceste substanțe sunt comercializate online, iar tinerii pot să acceseze site-urile și să-și achiziționeze aceste substanțe fără nicio problemă pentru că ele, de cele mai multe ori, sunt aduse prin curier rapid”.

Marcel Bartic: Asta este o noutate…

Bogdan Gheorghiu: „Nu este o noutate. Acest lucru s-a modificat. Inițial, drogurile acestea erau vândute în celebrele spiceshop-uri, <<magazine de vise>>. În momentul în care a fost modificată legislația, acești comercianți au fost forțați să închidă magazinele și au trecut în comerțul online – mult mai greu de controlat și de oprit”.

Marcel Bartic: Da, iată, drogurile vin cu mașina de curier.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Craiova: O mamă și fiul ei, acuzați că și-au condus mașinile după ce au consumat droguri