Confidenţialitate

O nouă bancnotă, pusă în circulație de la 1 decembrie, având chipul Ecaterinei Teodoroiu | AUDIO

O nouă bancnotă va fi pusă în circulație. Aceasta are valoarea de 20 de lei și se va regăsi pe piața monetară începând cu 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Aceasta va fi și prima bancnotă românească pe care este prezentă o personalitate feminină.

Noua bancnotă de 20 de lei este de culoare predominant verde oliv, are 136 mm pe 77 mm și va fi prima bancnotă pe care este prezentă o femeie: Ecaterina Teodoroiu. Se consolidează astfel egalitatea de gen și rolul major al personalităților feminine în istoria și societatea românească, transmit reprezentanții BNR.

Portretul eroinei din Primul Război Mondial se găsește pe aversul bancnotei, alături de un buchet de brândușe. Iar în plan secund este reprezentată o insignă a Asociației Cercetații României dar și o stilizare a însemnului de armă al infanteriei.

Pe reversul noii bancnote este o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești și o floare de crin.

Noua bancnotă va fi prezentată vineri de reprezentanții BNR și va fi pusă în circulație de la 1 decembrie prin sucursalele BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.
Bancnota de 20 de lei este a 8-a bancnotă pusă în circulație de BNR.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Siegfried Mureșan: România primește prima tranșă de bani din PNRR până la finalul anului 2021 | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.