Confidenţialitate

BNR își menține prognoza asupra ratei inflației

Pentru finele acestui an, Banca Naţională a României (BNR) îşi menţine prognoza asupra inflaţiei la 3,5%, precum în august, arată datele prezentate joi.

De asemenea, faţă de august, BNR a făcut cele mai mari revizuiri în sus pentru categoria Legumelor – fructe – ouă, din cauza majorării preţurilor la legume, mai ales la cartofi – a anunțat guvernatorul Băncii Naționale – Mugur Isărescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După câteva luni în care prețul carburanților a atins chiar și 6 lei și 30 de bani pentru un litru de motorină, guvernatorul BNR spune totuși că prețurile au fost temperate, iar potrivit prognozelor – costul petrolului va rămâne la fel și în următoarea peridoadă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a precizat, la prezentarea „Raportul asupra inflaţiei”, ediţia noiembrie 2018, că prognoza asupra inflaţiei anunţată joi ar putea fi influenţată cel mai mult, în perioada următoare, de evoluţia preţul petrolului, care se îndreaptă spre 70 dolari pe baril. Transmisia preţului internaţional al petrolului în preţurile la carburanţii din România este aproape imediată, a mai menţionat reprezentantul Băncii centrale.

Rata inflației a ajuns la 5,03% în septembrie – și rămâne în intervalul pe care BNR și l-a propus.

„Pe termen lung, prognozăm că rata inflaţiei în România nu va fi sub 2%”, a subliniat Isărescu. Reprezentantul BNR a completat că, în lipsa unor decizii precum scăderea TVA, care poate duce la o scădere a ratei inflaţiei, pe termen scurt, economia României va fi mai mult una „care aleargă să îi prindă pe alţii din urmă”. „Într-o asemenea economie ai o inflaţie mai mare. Este şi teoretizat”, a explicat Isărescu.