Confidenţialitate

BNR a majorat dobanda de politică monetară la 3% pe an, de la 2,5%. Creșterea va afecta și antreprenorii, explică economiștii | AUDIO

Măsura era așteptată în piață. Pe scurt: majorarea dobânzii cheie va duce la credite mai scumpe, implicit la rate mai mari. Banca Centrală avertizează că inflația va crește mai mult decât a estimat în prognozele anterioare.

În lupta cu inflația, adică cu scumpirile din ultima perioadă care vin pe fondul costurilor cu energia electrică și gazele naturale, Banca Națională folosește majoratea dobânzii cheie drept o armă prin care încearcă să tempereze consumul.

BNR a decis să majoreze dobânda de politică monetară la 3% pe an. Acest lucru se va vedea automat și în celelalte dobânzi, precum indicele ROBOR la trei luni, drept urmare creditele vor fi mai scumpe și ratele mai mari.

Profesorul de economie Cristian Păun:

„Marea problemă este că această creștere de dobânzi vine la pachet și pentru antreprenori, IMM-uri, care au luat împrumuturi în perioada aceasta pentru a se reface, pentru a-și reveni după pandemie. Ori, în momentul de față, o presiune suplimentară pe dobânzi cu siguranță va pune o presiune și mai mare pe mediul de afaceri.””

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banca Națională avertizează că inflația va crește și mai mult în următoarele luni. Motivul: creșterea prețurilor și la carburanți. Conflictul militar din Ucraina va influența de asemenea soarta prețurilor, din cauza problemelor privind lanțurile de producție, susține BNR.

Banca Centrală atrage atenția și asupra problemelor pe care autoritățile de la noi le au cu absorbția banilor europeni din programul de redresare și reziliență.

Foto: Shutterstock