Confidenţialitate

Blocul Național Sindical avertizează că PNRR-ul trebuie modificat până la 30 aprilie, altfel riscăm să pierdem aproape 2 miliarde de euro | AUDIO

Blocul Național Sindical avertizează că până la 30 aprilie 2023, PNRR-ul trebuie modificat pentru a include și capitole referitoare la încurajarea utilizării energiei produse din surse alternative. Acest lucru este inclus într-un ghid publicat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie. În caz contrar, România riscă să piardă aproape 2 miliarde de euro.

BNS cere prim-ministrului Nicolae Ciucă și ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Bolos, să  convoace de urgență Consiliul Național Tripartit și Comitetul de Monitorizare a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Vicepreședintele BNS, Minel Ivașcu:

„Acest ghid atrage atenția că recomandat este ca planurile naționale de redresare și reziliență să fie modificate și transmise Comisiei Europene până la 30 aprilie, ăsta este termenul recomandat, termenul maxim fiind 30 august. Dacă nu ne încadrăm, există riscul să pierdem acele granturi din RePower EU, România urmând să beneficieze de sume suplimentare, de granturi, de aproape 2 miliarde de euro.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totodată, federațiile sindicale solicită premierului Ciucă să Convoace Comitetul de Monitorizare a PNRR pentru a afla ce progrese a făcut Executivul în privința elaborării unei noi legi a  salarizării, jalon ce trebuie îndeplinit de România până la sfârșitul acestei luni:

„Modificarea legii salarizării în sistemul public este un jalon din cadrul PNRR cu un termen asumat de către Guvernul României. Această scrisoare este semnată de către toate cele 5 confederații sindicale reprezentative la nivel național, am solicitat o discuție să vedem dacă s-a lucrat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ministrul Finanțelor: Cheltuielile din PIB cu pensiile de serviciu vor fi reduse conform prevederilor din PNRR | AUDIO