Confidenţialitate

Blocul cu 2 etaje de pe Strada Baltagului, în risc de prăbușire, va fi consolidat. Lucrările încep la 2 ani de la solicitarea locatarilor. Nicușor Dan: Valoarea totală a investiției, 10 milioane de lei plus TVA | AUDIO

Primăria Capitalei a început astăzi lucrările de consolidare a unui bloc cu două etaje de pe Strada Baltagului. Clădirea este într-o stare avansată de degradare și era în risc de prăbușire, proprietarii fiind mutați de acolo. Locatarii au cerut ajutorul Primăriei, în urmă cu doi ani.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Valoarea totală a investiției este de 10 milioane de lei plus TVA”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„O clădire construită în anii 50. O clădire de blocuri. Fonduri de PNRR. Valoarea totală a investiției este de 10 milioane de lei plus TVA. În asta intră consolidarea propriu-zisă, eficientizarea energetică a clădirii și panouri”, a spus Nicușor Dan.

În ultimii trei ani, Primăria Capitalei a finalizat lucrările la un singur imobil cu risc seismic, care era aproape gata încă din 2020. Iar de 30 de ani ritmul de consolidare a fost de un imobil pe an.

Răzvan Munteanu, directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: „Am avut un cadru legal extrem de rigid și inflexibil, cu foarte multe constrângeri administrative”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Una dintre explicații ar fi aceea că am avut un cadru legal extrem de rigid și inflexibil, cu foarte multe constrângeri administrative. După acești 30 de ani putem vorbi despre 25 de clădiri consolidate din fonduri publice și undeva la 110 clădiri consolidate din fonduri publice și fonduri private. Odată cu noul cadru legal, aprobat în anul 2022, pot spune că deja lucrurile s-au flexibilizat foarte mult. Am reușit să depunem 17 imobile în PNRR și alte 23 de imobile în programul național”, a spus Răzvan Munteanu.

Astăzi se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Capitală, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: 47 de ani de la cutremurul din 1977. Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața și peste 11.000 au fost rănite în urma marelui seism