Confidenţialitate

47 de ani de la cutremurul din 1977. Peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața și peste 11.000 au fost rănite în urma marelui seism

Astăzi se împlinesc 47 de ani de când în România a avut loc un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munţii Vrancei. Seismul devastator care a afectat România pe 4 martie 1977, la ora 21:22, s-a soldat cu decesul a 1.578 de persoane, aproximativ 11.300 de răniți și peste 35.000 de locuințe prăbușite, amintește IGSU. 

În aproximativ 56 de secunde, cutremurul de pe 4 martie 1977 a produs 1.570 victime, dintre care 1.391 numai în București, potrivit ISU BIF.

La nivelul întregii țări au fost atunci aproximativ 11.300 de răniți și circa 35.000 de locuințe prăbușite. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.

Pagubele materiale la nivelul țării s-au ridicat la aproximativ 2 miliarde de dolari

„S-a dus o luptă neîncetată, zile în șir, pentru scoaterea supraviețuitorilor de sub dărâmături. Au fost aduși specialiști din Elveția, însoțiți de câini dresați pentru salvarea victimelor. Au fost găsiți supraviețuitori chiar și după 11 zile de la cutremur”, amintește ISU B-IF.

Pentru salvarea celor vii, prinși însă sub dărâmături, autoritățile au mobilizat circa 30.000 militari și pompieri. Misiunea acestora a fost îngreunată de pana de curent generată de seism, dar și de panica generală.

Precedentul mare seism din secolul al XX-lea produs în România avusese loc la 10 noiembrie 1940, având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.

Pentru dezvoltarea culturii preventive și consolidarea nivelului de conștientizare a populației în situația producerii unui cutremur, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat Campania Națională «NU TREMUR LA CUTREMUR», cu scopul de a promova necesitatea pregătirii individuale sau colective în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată”, a transmis IGSU.

Fundația Comunitară București va începe luni cursuri de instruire a elevilor în caz de cutremur

Un bucureștean din patru ar suferi pierderi majore în cazul unui mare seism, fie că e vorba de pierderea propriei vieți, a unei rude sau cunoștințe, a adăpostului sau a locului de muncă – arată un calcul al Fundației Comunitare București bazat pe estimările Departamentului pentru Situații de Urgență.

Fundația va începe de luni, 4 martie, în peste 20 de școli din București cursuri de instruire, în care elevii vor fi învățați cum să acționeze în caz de cutremur.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, Bucureștiul este unul dintre primele 10 orașe din lume cu cea mai mare vulnerabilitate la risc seismic.

Citește întreaga știre aici: Fundația Comunitară București va susține în școli cursuri de instruire în caz de cutremur. Campania începe de luni | AUDIO

Sursa foto: Facebook / ISU Harghita

Citește și: Ilfov: Incendiu la o clădire administrativă unde își desfășoară activitatea Centrul Cultural și Judecătoria Cornetu | VIDEO