Confidenţialitate

Biopsia hepatică – procedură utilă pentru diagnosticul afecţiunilor ficatului

Biopsia hepatică presupune astfel prelevarea de țesut hepatic pentru a putea vedea în detaliu celulele ficatului. Se efectuează pentru a diagnostica și a monitoriza anumite afecțiuni hepatice, printre care ciroza, boli metabolice sau inflamațiile ficatului – hepatitele.

Pacientul stă întins pe partea stângă sau pe spate. Pielea din zona ficatului va fi curățată cu un lichid antiseptic pentru îndepărtarea bacteriilor. Se va injecta apoi o cantitate mică de anestezic local în pielea și țesuturile aflate deasupra ficatului. Apoi cu un ac special, medicul va preleva țesutul important pentru diagnostic. Ecografia este necesară pentru a indica cu exactitate locul în care acul va înțepa ficatul și va extrage proba.

Înainte de efectuarea biopsiei se vor efectua teste de sânge pentru a exclude riscul de sângerare din cauza unei probleme în coagularea sângelui. De asemenea, administrarea medicamentelor care interacționează cu capacitatea de coagulare va fi întreruptă după cum recomandă medicul.

Complicațiile biopsiei hepatice sunt rare. Poate fi vorba de o sângerare din locul prelevării, scurgere bilei în interiorul ficatului și foarte rar infecția.

După efectuarea biopsiei, pacientul trebuie monitorizat atent. Poate apărea o senzație de disconfort.

În caz că observați inflamarea și înroșirea pielii în zona din care biopsia a fost prelevată sau semne de sângerare sau febră solicitați consultul medicului. De asemenea, locul biopsiei nu ar trebui să mai fie dureros la 3 zile după procedură.