Confidenţialitate

Avertizări meteo: Urmează trei zile de ploi și ninsori masive, în mare parte din țară

Urmează trei zile cu ploi intense în mare parte din țără și ninsori masive mai ales în Moldova. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări Cod galben în acest sens.

Prima atenționare este valabilă de duminică după amiază până luni la ora 14.00, spune meteorologul Oana Păruraru, de la ANM:

„În acest interval, în Banat, Crișana, Maramureș și local în nordul și în vestul Transilvaniei, temporar va ploua, iar la altitudini de peste 1.700 de metri în Carpații Occidentali și la peste 1.200 de metri în nordul Carpaților Orientali va ninge și se va depune strat nou de zăpadă. (…) În acest interval vor fi și intensificări ale vântului, în vest și la munte.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Astfel, începând de duminică după amiază până luni după amiază sunt anunţate ploi sau ninsori în Banat, Crişana, Maramureş şi local în nordul şi vestul Transilvaniei.

De luni după amiază, până miercuri seară, vor fi ninsori şi strat consistent de zăpadă la munte şi în Transilvania, viscol la altitudini de peste 1500 m, ploi şi ninsori abundente în Moldova, local ploi însemnate cantitativ în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

A doua avertizare cod galben intră în vigoare luni, la ora 14:00 şi este valabilă până miercuri seara. În Moldova, se va depune strat de zăpadă de până la 30 de cm grosime:

„Vor fi precipitații în toate regiunile, cantități de apă însemnate de peste 25-30 l/metru pătrat. Vor fi ploi ce se vor transforma în lapoviță și ninsoare luni spre marți, în toată zona de munte și Transilvania,(…)  în Moldova ne așteptăm la început la ploi abundende, iar începând de marți vor predomina ninsorile însemnate cantitativ, îndeosebi în zona de deal.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Va  ninge puternic și în Transilvania, iar la altitudini de peste 1500 m va viscoli. De asemenea, va ploua masiv în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.

Se vor acumula cantităţi de apă de peste 30 l/mp şi, pe arii restrânse, 60 de l/mp.