Confidenţialitate

Avertismentul ANRE în privința OUG pentru plafonarea facturilor. Ce impact are asupra furnizorilor de energie | AUDIO

ANRE a avertizat Guvernul că noua Ordonanță pentru plafonarea facturilor va duce la dispariția unor furnizori de energie. De asemenea, Ordonanța încalcă flagrant regulile europene, prin restricționarea exporturilor de gaze naturale. ANRE a formulat aceste observații într-un aviz la Ordonanța de Urgență aprobată joi la Palatul Victoria.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În documentul obținut de G4Media, ANRE – arbitrul pieței energetice din România – a avertizat guvernul că Ordonanța de Urgență adoptată joi introduce o serie de mecanisme prin care încearcă, de facto, să limiteze prețul energiei la producatori și să interzică exportul de energie electrică – decizii prin care România riscă o procedură de sancționare din partea Bruxelles-ului.

ANRE a recomandat Guvernului să notifice Comisia Europeana cu privire la obligațiile de serviciu public impuse prin proiectul de Ordonanță.

Impactul Ordonanței pentru plafonarea facturilor asupra furnizorilor de energie

Cel mai dur avertisment al ANRE vine însă în ceea ce privește impactul Ordonanței asupra furnizorilor de energie. Ordonanța stabilește o valoare maximă a prețului energiei electrice la care ANRE calculează sumele ce se decontează de la buget.

Autoritatea precizează că stabilirea acestui preț pe alte principii decât în baza tranzacțiilor încheiate poate crea dificultăți financiare furnizorilor de energie electrică și mai departe pe tot lanțul producere – consum, fapt ce ar putea duce la blocarea activității operatorilor și trecerea clienților la furnizorii de ultimă instanță. La rândul lor, aceștia s-ar confrunta cu dificultăți financiare.

Astfel, Ordonanța ar putea duce la ieșirea din piață a anumitor furnizori din cauza mecanismelor impuse – atentionează ANRE, care recomandă Guvernului înființarea unor companii de trading și de furnizare pentru a compensa eventuala ieșire de pe piață a unora dintre acești participanți la piață.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Expert în energie: OUG aprobată de Guvern complică și mai mult lucrurile. Nu rezolvă problema costurilor mari