Confidenţialitate

Expert în energie: OUG aprobată de Guvern complică și mai mult lucrurile. Nu rezolvă problema costurilor mari

Noua ordonanță aprobată de Guvern privind compensarea facturilor la energie complică și mai mult lucrurile și nu rezolvă cu adevărat problema costurilor mari la energie pentru firme și populație, consideră Ionuț Purica, expert în domeniul energiei.

El a spus la Europa FM că guvernul s-a grăbit în momentul în care a stabilit noua schemă de compensare a facturilor la energie:

„În loc să fie o chestie simplă, care să nu pună participanții în piața de energie, de la producție până la furnizare, în situația să nu mai înțeleagă cum și în ce să-și facă raportările, să facă compensări. Este foarte clar că încercăm să luăm niște măsuri fie pentru că nu am analizat cum trebuie sistemul, pentru că nu s-a vorbit cu toți aceia care știau cum funcționează sau care au o ideecCum funcționează sistemul energetic și încercăm să facem niște măsuri din astea, ca intenție sunt bune dar modul de aplicare este absolut complicat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Analistul Ionuț Purica spune că o soluție mult mai eficientă decât compensarea facturilor în funcție de consum ar fi fost stabilirea unui preț fix pentru energie:

„Nu trebuie limită de consum, trebuie un preț fix care este ăla și, evident, furnizorii câștigă prin competiție reducând prețul sub prețul fix astfel încât să atragă un consum mai mare și prin asta venitul lor să crească, pe principiul pieței care în momentul de față nu se mai aplică de nici un fel nu mai există concurență. Ori, în condițiile astea, trebuie să ținem cont și de faptul că suntem în războiul economic cu Federația Rusă. Ce vrem, încă o dată să destabilizăm economia?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cazul populației, Guvernul a stabilit că nu va mai exista o compensare pentru consumul de curent electric ce depășește pragul de 255 de KWh.

Pragul inițial era de 300 de kwh lunar, iar beneficiari au fost 7, 6 milioane de români, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. El a precizat că în plafonul până la 255 de Kwh se încadrează 7,2 milioane de români.

Acest lucru înseamnă că 400.000 de persoane vor mai putea beneficia de compensare a prețului energiei doar dacă fac economii.

În cazul companiilor, plafonarea se aplică doar pentru 85% din consumul lunar în cazul IMM-urilor, instituțiilor publice și firmelor din domeniul alimentar.

Citește și: Ordonanțele pe energie, fără consultări. Au fost adoptate fără să le vadă nimeni, se plâng patronatele

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea