Confidenţialitate

Autoritățile vor putea interveni și în afara localităților pentru a combate atacurile urșilor | AUDIO

Parlamentul a decis că autoritățile vor putea să intervină și în afara localităților pentru a combate atacurile urșilor. Președintele Klaus Iohannis ceruse reexaminarea legii.

Legea care prevede metodele de intervenție pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților, a fost adoptată de Parlament în decembrie anul trecut.

Șeful statului a cerut reexaminarea proiectului pentru a se rediscuta interpretarea stării de necesitate în care se va interveni asupra exemplarelor de urs, precum şi pentru regândirea extinderii în extravilan a intervenţiei imediate.

Ce modificări au adus parlamentarii legii inițiale

Acum, deputaţii au reintrodus intervenţia asupra urşilor în extravilanul localităţilor. În schimb, faţă de forma adoptată iniţial de Parlament, parlamentarii au eliminat prevederea potrivit căreia „prin excepţie, se regăseşte în situaţia stării de necesitate persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”.

Controverse în Parlament după vot

S-au înregistrat 187 de voturi „pentru”, 5 „contra” şi 52 de abţineri. După vot, parlamentarul AUR, Ciprian Ciubuc, a acuzat că legea va încuraja braconajul și va stimula vânătoarea:

„Consider că această lege votată în Parlament de către dumneavoastră dă liber la împușcatul urșilor în intravilan și în extravilan. Nimeni nu-și pune problema că habitatul ursului – pădurile sunt tăiate”, a spus Ciprian Ciubuc.

El a primit o replică din partea lui Szabo Odon de la UDMR: „Dacă domnului coleg îi place așa de mult ursul, să se mute lângă ei. Să-și mute familia în acele localități unde ursul se plimbă pe stradă, să se mute în acele localități unde nu ai curajul să lași copilul în stradă și ursul intră în școală”.

Camera Deputaţilor este for decizional, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Un urs a fost văzut în județul Ilfov, ultima oară în zona Palatului Snagov. Autoritățile încearcă să captureze animalul | VIDEO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.