Austria riscă sancțiuni europene în chestiunea alocațiilor pentru copiii imigranţilor

Comisia Europeană a înştiinţat joi Austria că a declanşat procedura de infringement, care poate conduce la sancţionarea Guvernului din Viena.

Cauza: legea privind indexarea alocaţiilor acordate copiilor imigranţilor comunitari.

Parlamentul de la Viena a adoptat recent un proiect de lege controversat, care prevede reducerea alocatiilor pentru minorii ai căror părinți provin din țări din estul Europei.

Nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană”, a afirmat comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, într-o conferinţă de presă.

În condiţiile în care lucrătorii mobili (străini, n.red.) cotizează la un sistem de securitate socială în aceeaşi manieră ca lucrătorii locali, ei trebuie să încaseze ajutoare sociale identice, chiar şi atunci cînd copiii lor trăiesc în străinătate”, a mai spus ea.

Legea austriacă privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria a intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Conform normelor aplicate anterior acestei date, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care Guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine.

La 7 ianuarie, Comisia Europeană anunţase că va analiza legea din Austria, dar a precizat că – în principiu – legislaţia comunitară nu permite indexarea acestor beneficii.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS