Confidenţialitate

Atenţie la consumul de zahăr

Conform ghidurilor americane pentru o dietă sănătoasă, caloriile care provin din zahăr și grăsimi solide ar trebui să constituie numai între 5 și 15% din toatalul de calorii dintr-o zi. De cele mai multe ori, depășim cu mult cantitatea acceptată de zahăr, considerat deja o toxină.

Și nu contează doar zahărul pe care îl adăugăm în ceai sau cafea, ci și cel din mai multe produse alimentare.

Citiți cu atenție eticheta și căutați cantitatea de zahăr pe care produsul o conține. Iaurtul, de exemplu, este sănătos, dar nu atunci când este îndulcit. Și sosul de tomate dulce pe care îl mâncăm în asociere cu alte alimente poate conține zahăr. La fel și sosurile pe care le folosim la prepararea salatelor. Chiar dacă apelăm la un sos sărac în grăsimi, să nu uităm că poate fi bogat în zahăr.

Vă beți cafeaua fără să mai adăugați zahăr, dar puneți alături o brioșă sau biscuiți dulci? Rezultatul este același.

Vă plac compoturile? Luați în calcul că fructele din acestea pot fi conservate în sirop îndulcit, iar cantitatea de zahăr folosită nu este deloc neglijabilă.

Ne începem dimineața cu un bol plin de cereale. Sănătos este ca acestea să nu fie îndulcite. Conținutul lor în zahăr poate fi ca cel dintr-o gogoașă cu glazură. Alegeți cerealele simple, fără adaosuri. Cei mai expuşi riscului sunt copiii care mănâncă astfel o cantitate prea mare de zahăr şi ciocolată din respectivele produse.

În ţara noastră, numărul copiilor supraponderali și obezi este în creștere. Iar cauza principală este consumul excesiv de carbohidraţi şi zaharuri.

Printre principalele efecte nocive ale consumului de zahăr rafinat amintim diabetul zaharat, caria dentară, obezitatea, osteoporoza, scăderea imunității, cancerul și multe altele. Hipertensiunea arterială și problemele cardiace sunt alte afecţiuni provocate de consumul de zahăr, afirmă specialiștii din Statele Unite. Astfel, nu ignorați eticheta produselor si pe lângă grăsimi și calorii, verificați și conținutul în zahăr.