Confidenţialitate

Noi informații după atactul cibernetic de la Camera Deputaților: peste 300 de fișiere afectate, printre care copii ale buletinelor premierului și ale altor parlamentari | AUDIO

Noi informații după atactul cibernetic de la Camera Deputaților. Au fost afectate 316 fișiere. Printre documentele scanate sustrase de hackeri se află și copii ale cărților de identiate ce aparțin mai multor parlamentari, inclusiv cea a premierului Marcel Ciolacu.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Volumul total al acestor date este de 300 de megabiți”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vorbim de un total de 316 fișiere care au fost copiate, dintre care 190 de documente scanate, iar 36 editabile. Volumul total al acestor date este de 300 de megabiți, ca să fie foarte clar. În urma analizelor tehnice s-a ajuns la această concluzie – de 300 de mb. Conținutul lor este unul preponderent public, și anume contracte de servicii, adrese instituționale, date din buget și datele care nu sunt destinate publicului – copiile după actele de identitate ale parlamentarilor”, a declarat ministrul Digitalizării.

Premierul Marcel Ciolacu le-a declarat jurnaliștilor de la Palatul Victoria înainte de Ședința de Guvern că își va schimba buletinul.

Securitatea cibernetică a bazelor de date de la Camera Deputaților se realiza în regie proprie, nu de STS sau de o firmă privată, mai spune ministrul Bogdan Ivan:

Bogdan Ivan: „Sistemele nu au fost actualizate. Pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii și versiuni de software existente astăzi pe piață. Vă dau un exemplu: pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este demult depășită. În momentul de față se caută sursele de cod care au stat la baza atacului cibernetic. Se elimină, se curăță efectiv cele trei servere afectate și urmează să fie recuperate toate datele și actualizate toate produsele software, ca să nu mai existe o altă breșă de securitate în viitorul apropiat”, a adăugat ministrul Bogdan Ivan.

Cum a fost posibilă această breșă de securitate: o variantă este și eroarea umană

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Din punct de vedere statistic, peste 90% din atacurile cibernetice care ajung să fie duse la capăt și să aibă succes sunt cauzate din erori umane. Fie că cineva a accesat un site care nu trebuia să fie accesat…, fie că a deschis un link pe care nu trebuia să îl deschidă, fie că a deschis un mail pe care nu trebuia să îl deschidă și, vă spun, statistic, există o probabilitate foarte mare ca și cauză pentru acest succes al atacului cibernetic să fie o eroare umană”, a precizat ministrul Digitalizării.

Site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ținta hackerilor

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În cursul nopții, între ora 01:00 și 7 dimineața site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică a fost atacat cu o pondere de aproximativ 18.000 de accesări pe secundă. în momentul de față, efectele sunt unele nule pentru site-ul DNSC. Nu au fost copiate fișiere, nu a fost adus într-o stare nefuncțională site-ul. El funcționează și este protejat”, a comunicat ministrul Ivan.

Potrivit unor surse guvernamentale, atacul cibernetic a fost revendicat de 3 grupări de hackerii. În acest moment sunt în desfășurare mai multe anchete.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și: Ministrul Energiei, despre fuziunea între Termoenergetica și Elcen: „Vedem problemele zecilor de mii de bucureșteni care n-au căldură și apă caldă” / „Ambele companii trebuie să lucreze împreună când vorbim de investiții” | AUDIO