Astmul este o afecțiune a căilor respiratorii caracterizată prin atacuri recurente de lipsă de aer și respirație șuierătoare, variate ca severitate și frecvență de la un pacient la altul.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că 235 de milioane de oameni suferă de astm în întreaga lume.
Simptomele din astm pot apărea de mai multe ori într-o zi, săptămână sau lună, în funcție de cât de controlată este boala prin tratament. De asemenea, simptomele apar mai frecvent și sunt mai grave noaptea sau în timpul efortului fizic.
În timpul unui atac de astm, țesutul care tapetează căile respiratorii se inflamează și îngreunează pătrunderea aerului până la plămâni. Mușchii din jurul căilor respiratorii se contractă, îngustând astfel spațiul prin care circulă aerul. Sunetul precum un șuierat care apare atunci când acest mecanism se manifestă poate să însemne instalarea unui episod acut. Apare senzația de sufocare, iar pacientul ia o poziție caracteristică aplecându-se și sprijinindu-se în mâini.
Simptomele recurente de astm produc insomnie, oboseală pe timp de zi, îngreunează activitatea zilnică și deoarece este frecvent în rândul copiilor și persoanelor tinere, afectează performanțele școlare.
Cu toate acestea, astmul nu pune în pericol viața așa mult cum o fac alte boli cronice, atât timp cât există îngrijire medicală corespunzătoare și responsabilitate din partea pacientului.
Cauzele astmului nu sunt pe deplin înțelese, iar cei mai importanți factori de risc sunt o combinație între predispoziția genetică și factorii de mediu, precum substanțe și particule care pot produce reacții alergice sau care pot irita căile respiratorii.
Stabiliți împreună cu medicul personal un plan de acțiune în cazul unui atac de astm. Respectați-l exact cum v-a fost prescris. Dacă simptomele nu se ameliorează aveți nevoie de un consult medical de urgență.