Confidenţialitate

Noi metode de calcul în cazul polițelor RCA. Vehiculele care nu ies din țară nu vor mai plăti și polița Carte Verde

Reguli noi la calcularea polițelor RCA: vehiculele care nu pot circula în străinătate din cauze tehnice nu vor mai încheia și polițe Carte Verde.

Astfel, prețul pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto în cazul mijloacelor de transport în comun – spre exemplu – ar putea fi mai mic.

Pe de altă parte, în cazul șoferilor de rând, tarifele urmează să fie corelate cu daunalitatea – mai exact, cu numărul de incidente din trafic.

Modificările au fost aprobate astăzi de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară și vor intra curând în vigoare.

 

Potrivit modificărilor adoptate de ASF, firmele de asigurări vor fi obligate să coreleze evoluţia tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi.

În cazul vehiculelor care nu circulă în străinătate, polița va fi încheiată fără Carte Verde – așadar, teroretic, prețul ar urma să scadă.

Pentru ceilalți șoferi, polițele vor fi calculate în funcție de numărul de accidente: cu cât numărul incidentelor rutiere este mai mare, cu atât valoarea asigurării obligatorii va creşte exponenţial – ceea ce, în mare parte, se întâmplA și până acum.

Am stat de vorbă cu Răzvan Voican, consilier pe probleme de comunicare în cadrul Autorității pentru Supraveghere Financiară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În următoarea perioadă, ASF intenționează să aprobe și alte modificări pentru a ține sub control prețul polițelor RCA.

Se speculează că metodele de calcul ar putea ține cont și de amenzile primite în trafic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Modificările adoptate de ASF în ședința Consiliului de miercuri vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.