Prima parte a tubului digestiv este formată din cavitatea bucală, faringe, esofag si apoi stomac. La limita dintre esofag și stomac există un sfincter care controlează pasajul alimentelor și împiedică refluxul sucului gastric.
Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când conținutul gastric acid ajunge în esofag, în mod anormal, agresând mucoasa din zonă. Astfel, aceasta își schimbă structura în timp apărând eroziunile și inflamația, în final fiind înlocuită cu un alt tip de țesut care poate evolua spre cancer esofagian.
Condiția poartă numele de esofag Barrett. Media de vârsta a pacienților este între 55 și 65 de ani, și apare mai frecvent la bărbați decât la femei.
Nu există simptome specifice. Mulți dintre pacienți au istoric îndelungat de arsuri în piept, adică pirozis, regurgitații acide și uneori dificultăți la înghițire.
Având în vedere existența riscului de progresie către adenocarcinom a esofagului Barrett, oricărei persoane cu vârsta peste 50 de ani care a suferit de reflux gastroesofagian i se recomandă cel puțin o endoscopie digestivă superioară pentru screening.
Gastroenterologul poate observa anumite modificări macroscopice ale mucoasei esofagiene și va efectua o biopsie.
Ţesutul prelevat va fi apoi studiat de către medicul anatomo-patolog, care poate decide astfel dacă diagnosticul este esofagul Barrett sau dacă nu sunt modificări.
Nu ignorați arsurile care apar în spatele sternului. Adresaţi-vă medicului de familie, care vă va trimite dacă este necesar la un medic gastroenterolog pentru endoscopie.
Orice stadiu intermediar până la cancer poate fi tratat cu succes, înainte de apariția procesului malign.