Confidenţialitate

Anumite prevederi din proiectele legilor Educației trebuie îmbunătăţite, mai ales capitolul de integritate etică, spune Iohannis | AUDIO

Proiectele de legi ale Educației trebuie îmbunătățite mai ales la capitolul integritate academică, crede preşedintele Klaus Iohannis, al cărui consilier a preluat săptămâna trecută portofoliul Educației.

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut ministrei Ligia Deca să finalizeze proiectele de legi și să le trimită Guvernului până la sfârșitul acestei luni, astfel încât ele să fie trimise Parlamentului spre adoptare cât mai repede posibil. Legile ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului școlar viitor.

Președintele Klaus Iohannis:

 „Trebuie să spun foarte clar: anumite prevederi din proiectele existente trebuie îmbunătăţite. Asta nu înseamnă că legile trebuie retrase, că nu au fost înaintate nicăieri. Deci vorbim despre drafturi sau proiecte pe care se lucrează în interiorul ministerului. Noul ministru (n.r. al Educaţiei), doamna Deca, va lua aceste proiecte şi va discuta cu cei interesaţi şi cu experţii cum se poate îmbunătăţi un articol sau altul. După părerea mea, anumite prevederi, de exemplu legate de integritate şi etică, pot fi îmbunătăţite, ca să zic aşa”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintale Klaus Iohannis a ținut să sublinieze că eventualele sancțiuni pentru plagiatori prevăzute în viitoarele legi, nu-i vor afecta pe cei care și-au luat deja doctoratul:

„Aici vreau să fiu foarte bine înţeles: aceste legi nu se referă la trecut, aceste legi se referă la viitor şi eu îmi doresc nişte legi care pe viitor nici nu mai permit apariţia plagiatelor în diferite lucrări de specialitate. De exemplu, ca să nu rămân doar aşa, în zona teoretică. Dacă cineva doreşte să obţină doctoratul, atunci acea lucrare de doctorat trebuie verificată cu soft antiplagiat înainte să se acorde titlul de doctor, ca să nu mai existe discuţii, cum au fost unele legate de titluri obţinute în trecut. Încă o dată, noile legi se referă la ce întâmplă de acum încolo, nu se referă la ce s-a întâmplat acum zece, douăzeci, treizeci, patruzeci de ani. Acolo sunt alte mecanisme care trebuie aplicate şi de aceea am vrut sa fiu foarte clar. Doresc să avem legi care nici nu permit apariţia unor lucrări plagiate!”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: În timp ce Ligia Deca, ministrul Educației, vrea transparență în sistem, premierul spune că nu are propria teză de doctorat pentru a o trimite la CNATDCU

Sursa foto: Presidency.ro