Confidenţialitate

ANM: Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării. Temperaturi extreme și în partea de vest a României | AUDIO

Acum este afectată de temperaturi foarte mari partea de vest a țării, însă de duminică și sudul României se va afla sub un cod portocaliu de caniculă, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie.

Anunțul a fost făcut de directorul ANM Elena Mateescu, vineri dimineață, într-o videoconferință cu prefecţii organizată la Palatul Victoria pe tema măsurilor de intervenţie pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate:

„Astăzi și mâine rămânem pe avertizare cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării, respectiv Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și vestul Maramureșului. Ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38-40 de grade. Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a țării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a țării maximele deasemenea vor fi cuprinse între 38-40 de grade.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Duminică după amiază se anunță însă și vijelii, avertizează Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie:

„Pentru ziua de duminică, în jumătatea de nord a țării, după orele amiezii, vor fi și manifestări specifice instabilității atmosferice, acele fenomene convective de vijelii și averse torențiale la nivel punctiform.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Nivelul Dunării este în scădere; se situează sub media multi-anuală a lunii iulie, au declarat în aceeași videoconferință reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor.

În general, debitele râurilor sunt scăzute în această perioadă.

Citește și: Petre Daea, la Călărași, pentru verificarea culturilor afectate de secetă: „De ce este secetă? Pentru că așa e natura, iar rezultatele nu pot fi decât negative” | AUDIO

Foto: Shutterstock