Confidenţialitate

Anchetă Le monde: Auchan ar fi aprovizionat armata rusă din Ucraina sub pretextul ajutorului umanitar | AUDIO

Retailerul francez Auchan este acuzat că ar fi aprovizionat armata rusă din Ucraina sub pretextul ajutorului umanitar. Situația este scoasă la iveală de o anchetă jurnalistică publicată de cotidianul „Le Monde”. La anchetă au colaborat site-ul de investigații Bellingcat și platforma The Insider, datele fiind preluate în presa internațională. Auchan a continuat activitatea în Rusia și după atacarea Ucrainei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Martie 2022: Controlorul biroului Auchan – Sankt Petersburg le-a cerut colegilor să colecteze șosete, țigări, brichete și aparate de ras sub forma unui „ajutor umanitar”

În martie anul trecut, Natalia Seltzer, controlor la biroul Auchan – Sankt Petersburg, le-a cerut colegilor să colecteze ajutor umanitar și a indicat o listă de articole, care includea șosete, țigări, brichete și aparate de ras.

Pe listă nu se aflau articole pentru femei și copii, spre exemplu. În schimb, cele 1.000 de tuburi de pastă de dinți și 500 de brichete ar fi fost de ajuns pentru unul sau două batalioane, arată investigația.

Unii angajați au aflat că produsele urmau să ajungă la „o operațiune specială”

Produsele – alocate gratuit – au fost preluate de către zece firme, dar, arată conducerea filialei Auchan, nu se știe unde urmau să ajungă.

Unii angajați au aflat că acest „ajutor umanitar” a fost trimis „la o operațiune militară specială”.

Directorul general al unei companii rusești a confirmat că produsele au fost trimise către armata rusă

Galina Baranova, directorul general al companiei rusești Energiya-3000, unde a ajuns o parte din produse, a confirmat că încărcătura a fost trimisă către armata rusă.

Ancheta arată că strângerea de „ajutoare umanitare pentru Donbas” în incinta magazinelor deținute de Auchan a fost observată și în alte localități.

Auchan și birourile militare de înregistrare și înrolare care luptau împotriva persoanelor care fugeau de recrutare

În plus, Auchan a ajutat birourile militare de înregistrare și înrolare să lupte împotriva celor încercau să fugă de recrutare – mai arată investigația. Magazinele au colectat și au predat birourilor de înrolare date despre angajați.

După ce a fost anunțată mobilizarea, angajaților li se înmânau citații chiar la locul de muncă și li se propunea să demisioneze, scrie The Insider, care citează un martor.

Cu 230 de magazine în Rusia, care generează aproximativ 10% din cifra de afaceri a lanțului internațional, conducerea Auchan se declară „foarte surprinsă” de acuzațiile publicate de Le Monde și verifică situația.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: AP: Facebook i-ar fi permis lui Ilan Șor să difuzeze reclame care îndeamnă la protest și revolte în Republica Moldova | AUDIO