Confidenţialitate

Anchetă Associated Press: În valoare de peste jumătate de miliard de dolari, grâne din Ucraina au fost furate de ruși | AUDIO

O anchetă realizată de agenția Associated Press și postul public american de televiziune PBS arată că grâne ucrainene în valoare de peste jumătate de miliard de dolari au fost furate de o rețea de ruși. Aceștia ar fi creat o operațiune sofisticată de contrabandă, iar grâul ar fi ajuns în mai multe porturi din Turcia, Siria, Liban și alte țări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnaliștii Associated Press și PBS au analizat traseele a 30 de nave care au efectuat cel puțin 50 de transporturi, imagini din satelit și date înregistrate de transponderele radio.

În contrabanda cu grâne, cei care le-au exportat ar fi uzat de documente false și subterfugii maritime. Jurnaliștii au constatat că cel puțin unele cantități de cereale au fost furate de ruși și duse cu trenuri si camioane în porturi din Crimeea, iar de aici, au plecat mai departe, pe Marea Neagră.

Pe unele mijloace de transport era scriză mare, litera Z, simbolul armatei ruse în invazia din Ucraina. Experți consultați de jurnaliștii americani au declarat că a fura alimente dintr-o țară invadată, ceea ce poate duce la foamete, poate fi încadrat la crime de război.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cehia: Campanie de strângere de fonduri pentru a cumpăra un tanc modern de luptă T-72 pentru Ucraina. „Un cadou potrivit pentru aniversarea lui Putin” | AUDIO