Confidenţialitate

Analiză: Suplimentări de bani publici pentru primării și consilii județene, deși nu există decontări pentru banii alocați inițiali | AUDIO

Ultimele două guverne au suplimentat fondurile alocate primăriilor și consiliilor județene – prin programele PNDL și Saligny – deși sute de destinatari nu au cheltuit toți banii alocați inițial. Concluzia aparține organizației Expert Forum, care a studiat decontările făcute de primării la Ministerul Dezvoltării.

Sunt aproape 570 de proiecte care nu au decontat niciun leu până acum, spune autorul raportului, Septimius Pârvu.

În ultimii ani, prin programele PNDL și Saligny, autoritățile locale au primit 111 miliarde de lei pentru școli, drumuri sau canalizări, însă cel care a împărțit banii, Ministerul Dezvoltării, nu are nici acum un audit.

Septimius Pârvu: „Noi băgăm bani în niște comunități care nu au fost în stare să ducă la capăt primele două etape ale programului”

„Este, de exemplu, un proiect care avea în jur de 50 de milioane, în județul Suceava – deși avea gradul de implementare zero, a mai primit 50 de milioane de anul trecut. Noi băgăm bani în niște comunități care nu au fost în stare să ducă la capăt primele două etape ale programului. Această problemă poate fi legată de lipsa de capacitate a comunităților, de problemele legate de achiziții. Pur și simplu, poate și de decizii mai puțin legale”, a explicat Septimius Pârvu.

„Ce am primit noi de la Ministerul Dezvoltării este doar o bază de date cu alocări de conturi și care este stadiul proiectului sau dacă a fost finalizat”, a adăugat Septimius Pârvu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Septimius Pârvu: „Nu este prima dată când alocările de bani publici au loc în perioade electorale”

Săptămâna trecută, Guvernul a suplimentat bugetul alocat autorităților locale cu 15,5 miliarde pe lei, fix înainte de congresul PNL. Septiumius Pârvu spune că nu e prima dată când alocările de bani publici se fac în momente electorale.

„Și acum vedem că această alocare de 15 miliarde s-a făcut fix cu o săptămână înainte de alegerile pentru președinția partidului. Deci este clar că sunt folosiți acești bani și ca o sursă pentru a obține sprijin politic, dar fără să ne uităm oarte atent la modul în care-i cheltuim. În afară de rapoartele critice ale Curții de Conturi și analizele pe care le facem noi, din partea principalei entități care ar trebui să se ocupe – Ministerul Dezvoltării – nu am văzut niciuna serioasă care să arate de fapt care este stadiul real al implementării și care sunt problemele reale”, a mai spus Septiumius Pârvu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Colaj Shutterstock / Unsplash / Michael Longmire

Citește și: Majorarea salariului minim în agricultură și creșterea normei de hrană din spitale, criticate de opoziție: „Sunt măsuri populiste” | AUDIO