Confidenţialitate

ANALIZĂ EFOR: Cele mai multe liste de candidați fără nicio femeie se regăsesc la Pro România, urmat îndeaproape de ALDE, PMP și PSD

Deși legislația cere ca partidele politice să formeze listele pentru candidaturile la consiliul local și județean astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, EFOR a descoperit în urma analizei datelor privind candidaturile că în 900 de cazuri nu există nicio femeie pe listele de candidați, iar în 36 de cazuri nu există niciun bărbat.

Biroul Electoral Central nu a publicat sexul candidaților, iar EFOR a reconstruit această bază de date pornind de la numele candidaților. Practic, aceste liste de candidați vor fi folosite în alegeri, deși nu sunt conforme legislației.

Cele mai multe liste fără nicio femeie se regăsesc la Pro România, urmat îndeaproape de ALDE, PMP și PSD. Localitatea Dumbrava din județul Timiș are cele mai multe liste fără nicio femeie, provenind de la patru partide diferite: Pro România, PSD, PER și PNȚCD.

Pe partide politice, cele mai multe liste care cuprind exclusiv femei se regăsesc la Pro România, PMP și PPU.

Legea 115/2015 – art 7 prevede că ”listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepția acelora care conțin un singur candidat”.