Confidenţialitate

Analist rus: România ar putea fi una dintre victimele unui război nuclear

Scutul antirachetă din Europa de Est, inclusiv baza de la Deveselu, ar putea duce la un război nuclear, iar România ar putea fi una dintre victime, ce va ajunge în ruine, avertizează analistul rus Konstantin Bogdanov, într-un comentariu publicat joi, în ziua în care sistemul de la Deveselu a devenit operaţional, pe portalul de ştiri Lenta.ru şi preluat de New York Times.

 

Potrivit New York Times, analistul rus Konstantin Bogdanov a scris într-un comentariu publicat joi că “Elementele antirachetă  din Europa de Est ar putea duce la o accelerare pe panta alunecoasă a războiului nuclear într-o criză”.

Expertul rus avertizează că în cazul unui război nuclear, elementele scutului vor deveni, inevitabil, ţinte prioritate. Mai mult, scutul antirachetă poate fi chiar ținta unor atacuri preventive.   Konstantin Bogdanov consideră că țări precum România, care găzduiesc sisteme antirachetă americane, ar putea fi singurele victime, iar Statele Unite să se împace apoi cu Rusia, “deasupra ruinelor fumegânde ale elementelor est-europene ale scutului antirachetă”, spune analistul rus.

New York Times amintește că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov  a declarat că baza din România reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, chiar în timp ce la Deveselu era tăiată panglica de inaugurare.

Declarațiile de la Moscova au venit în timp ce în România, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg explica faptul că, tehnic, baza de la Deveselu e incapabilă să amenințe Rusia și are rol exclusiv de apărare.