Confidenţialitate

Amenințare dură la adresa Poloniei din partea Comisiei Europene. Mesajul Ursulei von der Leyen

Polonia este amenințată cu măsuri dure de către Comisia Europeană, după o decizie a Tribunalului Constituţional de la Varşovia, potrivit căreia unele dintre legile UE sunt incompatibile cu Constituţia poloneză. Amenințarea vine chiar din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană consideră, în general, că legislaţia Uniunii Europene are întâietate în faţa legislaţiei naţionale. Pe când decizia Tribunalului din Varșovia inversează prioritățile.

În cadrul unei întâlniri cu comisarii europeni, Ursula von der Leyen a declarat că analiza iniţială asupra deciziei Tribunalului Constituţional indică faptul că aceasta ridică probleme grave blocului comunitar.

În cazul în care aceste îngrijorări sunt confirmate de o analiză mai profundă a implicaţiilor deciziei, Ursula von der Leyen a prezentat mai multe opţiuni ca răspuns.

Printre acestea se numără deschiderea de noi proceduri de infringement împotriva Poloniei, care ar putea duce la un proces în faţa Curţii de Justiţie a UE şi care ar rezulta în cele din urmă în sancţiuni financiare împotriva Varşoviei.

Nu este exclusă nici activarea unui nou mecanism al UE privind statul de drept, care permite suspendarea plăţilor din bugetul comunitar către ţările acuzate că încalcă legislaţia UE.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea