Confidenţialitate

Amenzile rutiere ar putea crește. MAI propune majorarea punctului de amendă la 165 de lei | AUDIO

Amenzile rutiere ar putea crește, după mulți ani de plafonări. Ministerul de Interne propune majorarea punctului de amendă la 165 lei, de la 145 cât este în prezent, valoare care nu a mai fost modificată din 2017.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, punctul de amendă este 10 la sută din salariul minim brut. De mai mulți ani însă, deși salariul minim pe economie a continuat să crească, guvernele au decis să plafoneze valoarea acestuia la nivelul din 2017, astfel că punctul de amendă este de 145 de lei până la finalul acestui an.

Recent, Ministerul de Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonantă care schimbă mecanismul de calculare a valorii punctului de amendă, scrie avocatnet.ro.

Acesta ar urma să fie de 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca în prezent. Este o scădere procentuală, dar va fi o creștere în bani a punctului-amendă la 165 de lei, adică 5% din 3.300 de lei, deoarece ar dispărea plafonarea.

Proiectul de ordonanță mai prevede că firmele nu vor mai putea plăti jumătate din cuantumul minim al amenzilor din Codul rutier, în termen de 15 zile. Facilitatea s-ar păstra doar pentru persoanele fizice.
Amenzile pentru firme sunt în prezent între 3.000 și 14.500 lei.

Schimbarea modului de calcul al punctului-amendă ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, dacă proiectul de OUG va fi adoptată de Guvern.

Sursa foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Citește și: Avertismentul BNR în privința pachetului fiscal: Va încetini viteza scăderii inflației | AUDIO