Confidenţialitate

Avertismentul BNR în privința pachetului fiscal: Va încetini viteza scăderii inflației | AUDIO

Banca Națională a României avertizează că pachetul fiscal asumat de guvern va încetinii viteza scăderii inflației. BNR estimează o inflație de 7,5 procente la finalul anului și 4,4 spre sfârșitul lui decembrie. Noile taxe și creșterea altora ar urma să se aplice după ce președintele va promulga legea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banca Națională susține în minuta ședinței de politică monetară că incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, decurg din viitoarea politică fiscală şi din pachetul de măsuri fiscal-bugetare care ar umra să intre în vigoare curând.

Totuși, susține BNR, pachetul fiscal va accentua corecţia deficitului bugetar – inclusiv asupra costurilor de finanţare a economiei şi a comportamentului cursului de schimb al leului.

Printre măsurile care vor intra în vigoare după promulgare: impozit de 3 la sută pentu microîntreprinderile cu venituri de peste 60.000 de euro, limitarea plăților cash, reintroducerea impozitului pe venit pentru angajații din IT care câștigă peste 10.000 de lei, iar angajații din constrcții și agricultură vor plăti CASS. Va crește și taxa pe valoare adăugată pentru vânzarea de locuințe sociale. Se introduce și o taxă pe zahăr. Băncile și companiile mari vor plăti o taxă suplimentară.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Ghinea: PNRR va fi o bombă bugetară în 2024 sau 2025 | VIDEO