Confidenţialitate

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, mesaj de Ziua Mondială a Libertății Presei: „Libertatea presei nu este doar un drept – este o responsabilitate comună; toți trebuie să ne aducem contribuția”

Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită anual pe 3 mai și, cu acest prilej, Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, a transmis un mesaj atât pentru jurnaliști, cât și pentru public. Diplomatul afirmă că jurnaliștii joacă un rol fundamental în a asigura responsabilitatea guvernelor şi a instituţiilor, dar că „munca presei libere este contestată, deoarece publicul se confruntă din ce în ce mai mult cu narațiuni false și dezinformare”. Ambasadorul SUA în România mai spune că „jurnaliştii trebuie să depună eforturi pentru a păstra etica şi integritatea jurnalistică”, dar și că „libertatea presei este o responsabilitate comună”.

Redăm mai jos textul integral al editorialului transmis de ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec:

„Ziua Mondială a Libertății Presei este o șansă de a aprecia și de a mulțumi jurnaliștilor, editorilor, instituțiilor media, celor care verifică informațiile, scriitorilor, fotoreporterilor și altora, pentru munca extrem de importantă pe care o desfășoară în promovarea valorilor democratice și dezvăluirea știrilor false. Jurnalismul liber și independent la nivel global protejează valorile democratice și promovează societăți informate. Astăzi, însă, munca presei libere este contestată, deoarece publicul se confruntă din ce în ce mai mult cu narațiuni false și dezinformare.

În 2024, mai mulți alegători decât oricând în istorie vor merge la urne în alegerile naționale din 64 de țări, precum și pentru Parlamentul European, cuprinzând aproape 50% din populația globală. Rezultatele acestor alegeri se vor dovedi semnificative în anii următori. Modul în care cetățenii se informează despre problemele locale, naționale și globale și modul în care dezinformarea și actorii maligni încearcă să profite de spațiul informațional sunt mai importante ca niciodată. Jurnaliştii joacă un rol cheie în asigurarea responsabilităţii guvernelor şi a instituţiilor şi în a furniza cetăţenilor informaţii esenţiale pentru luarea deciziilor informate.

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec: Munca jurnaliștilor permite cetățenilor să se implice în dezbateri semnificative

Libertatea presei este vitală. Jurnaliştii investighează, analizează și informează despre probleme de interes public. Munca lor permite cetățenilor să se implice în dezbateri semnificative, modelează discursul public și promovează transparența. Cu toate acestea, obstacolele în calea libertății presei rămân, iar era digitală a adus noi provocări.

Furnizorii de dezinformare, narațiuni false și propagandă caută să manipuleze sistemul nostru transparent și democratic pentru câștig personal. Ca în multe alte democrații, Statele Unite au văzut încercări ale guvernelor străine și ale altor actori maligni de a ne induce publicul în eroare, de a răspândi narațiuni false despre evenimente globale și de a submina sistemele democratice. Alături de alte democrații occidentale, România joacă un rol important în abordarea acestor provocări globale. Jurnaliștii români se numără printre cei care au scris cu curaj despre faptele și consecințele tragice ale războiului nedrept și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec: „Libertatea presei nu este doar un drept – este o responsabilitate comună; toți trebuie să ne aducem contribuția”

Acestea sunt provocări dificile, dar știm că există și soluții, care necesită colaborare. Jurnaliștii, educatorii, ONG-urile și guvernele lucrează pentru a dezvolta educația media și gândirea critică și pentru a consolida rezistența împotriva manipulării. Jurnaliştii trebuie să depună eforturi pentru a păstra etica şi integritatea jurnalistică. Organizațiile de verificare a informațiilor pot demasca narațiunile false, dezinformarea și imaginile modificate.

În această Zi Mondială a Libertății Presei, ne înnoim angajamentul de a apăra și promova libertatea jurnalistică. Nu numai pentru a ne asigura că cetățenii noștri sunt informați, ci și pentru a promova un viitor bazat pe adevăr, pe valori democratice și pe informații transparente. Libertatea presei nu este doar un drept – este o responsabilitate comună; toți trebuie să ne aducem contribuția”.

Sursa foto: Inquam Photos  /George Călin

Citește și: STUDIU Eurostat: Tinerii români, primii din UE care nici nu muncesc, nici nu învață | AUDIO