Confidenţialitate

Ambasada Germaniei – reacție privind dezincriminarea abuzului în serviciu

Ambasada Germaniei la Bucureşti transmite, într-un mesaj pe Facebook, că urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată în mai multe legi fiscale şi în Codul Penal, iar pedeapsa variază de la amendă până la cea cu închisoarea.

Mesajul vine în contextul declarațiilor liderilor coaliției aflate la guvernare și a premierului Viorica Dăncilă – potrivit cărora în puține state europene abuzul în serviciu este incriminat.

Sub titlu ”Precizare” – în mesajul ambasadei Germaniei la București se arată că în acest stat urmărirea penală a abuzului în serviciu este reglementată prin intermediul mai multor paragrafe din legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din codul penal.

”Pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate” – mai precizează ambasada Germaniei.

Germania s-a aflat printre țările enumerate de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în care nu ar există reglementarea abuzului în serviciu.

Premierul Viorica Dăncilă spunea zilele trecute că a explicat la Bruxelles că legile Justiției sunt reglementări interne și nu afectează statul de drept.

Germania este unul dintre cele 12 state partenere care au transmis autorităţilor române – la finele lunii iunie – un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală.