Confidenţialitate

Amalia Șerban: Favipiravir este disponibil în farmacii, pe bază de prescripție medicală | AUDIO

Medicul Amalia Șerban a declarat joi, în cursul conferinței privind situația coronavirus în România, că medicamentul Favipiravir este disponibil în farmacii, pe bază de prescripție medicală.

„Se fac demersuri la nivel național pentru asigurarea medicației eficace în această fază a pandemiei, respectiv asigurarea terapiei antivirale orale, astfel încât, la acest moment, orice farmacie din lanțurile farmaceutice pot accesa livrarea de medicație specifică pentru a fi furnizate pacienților care au prescriere medicală”, a spus medicul Amalia Șerban în cadrul conferinței CNCAV de joi, 20 ianuarie 2022, despre medicamentul Favipiravir.

„Favipiravir poate fi accesat în farmaciile cu circuit deschis, conform ultimelor reglementări legale”, a adăugat Amalia Șerban.

Medicamentul poate fi accesat în farmaciile cu circuit deschis încă de săptămâna trecută, a mai spus Amalia Șerban.

Cine poate prescrie rețetele pentru antiviralele care vor fi eliberate în farmacii? Pacienții le pot lua de la medicul de familie sau doar de la specialiștii din centrele de evaluare din spitale?

„Aici vorbim de mai multe tipuri de medicație specifică. Unul dintre ele este cel care poate fi acum disponibil și în farmaciile cu circuit deschis și acestea pot fi prescrise inclusiv de medicii de familie. Iar celelalte medicamente specifice antivirale vor fi disponibile în centrele de evaluare. Tocmai acesta este și scopul acestor centre: de a face evaluarea pacientului și de ale administra și tratamentul”, a explicat Amalia Șerban.

Întrebată dacă există control asupra tratamentelor primite din partea medicilor de familie, având în vedere experiențele anterioare în care medicii de familie au prescris foarte ușor antibiotice, Amalia Șerban a spus că:

„Tocmai de aceea a fost realizată săptămâna trecută o actualizare a protocolului de tratament, aprobat de Ministerul Sănătății și acolo este prevăzut un modul special pentru administrarea de către medicii de familie: ce anume pot să prescrie, când, în ce condiții și ceea ce nu ar trebui să se întâmple la nivelul cabinetelor medicilor de familie”, a spus Amalia Șerban.

Sursa foto: YouTube / Guvernul României / Captură foto

Citește și: Valeriu Gheorghiță: 3000 de copii sunt programați pentru vaccinarea anti-COVID care începe pe 26 ianuarie | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir