Confidenţialitate

Alimentele procesate vor conține mai puține grăsimi dăunătoare. Cum le recunoaștem pe eticheta unui produs | AUDIO

De la 1 aprilie, alimentele procesate pe care le cumpărăm ar trebui să conțină mai puține grăsimi dăunătoare corpului, așa numitele grăsimi trans.  Le găsim în produse de patiserie sau margarină.

Intră în vigoare directiva europeană care prevede sancțiuni pentru producătorii care nu respectă noile reglementări.

Producătorii de alimente au început de un an să reducă din conținutul de grăsimi trans pentru a ajunge la normele cerute de directiva europeană: 2 grame la suta de grame de produs.

Unde găsim aceste grăsimi dăunătoare? Nutriționistul Andreea Carmen Radu explică:

„În biscuiți, în prăjituri, în produse de patiserie, produse de tip fast-food, sunt adăugate pentru a le face mai gustoase și a crește perioada de valabilitate, consecințele pe termen lung fiind creșterea în greutate,a trigliceridelor și asta duce din păcate la creșterea bolilor vasculare, a obezității și a diabetului de tip II.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum le gasim pe eticheta?

„Poate să scrie grăsimi hidrogenate, poate să scrie grăsimi trans și acum, bănuiesc că datorită noii directive, sunt obligați să scrie și cantitatea care este prezentă în produse.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Producătorii vor fi sancţionaţi dacă nu respectă limitele maxim admise. De altfel, inspectorii direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene încep verificările privind modul în care agenţii economici aplică noile cerinţe europene.

  • Alexa Stănescu