Confidenţialitate

Alimentele care strică dantura. Mihaela Bilic și stomatologul Beatrice Pătrașcu ne spun după ce mâncăruri este esențial să ne spălăm dinții

Mihaela Bilic, medic nutriționist și realizatoarea emisiunii Frecvența Gustului, a discutat cu Beatrice Pătrașcu, medic stomatolog și fondatoarea Gentle Dentist, despre alimentele care ne strică dantura și despre treama de a merge la medicul stomatolog.

Teama de stomatolog ar trebui să dispară pentru că tehnologiile vechi au dispărut, spune stomatologul Beatrice Pătrașcu. Acum tehnologia de ultimă oră este mult mai eficientă și mai puțin dureroasă:

„Trebuie ca pacientii să înțeleagă că stomatologul poate să fie și delicat. În trecut era asociat cu niște gesturi brutale și niște instrumente extrem de brutale.(…) Acum avem lasere, putem să înlocuim dalta și ciocanul cu lumina laser. Asta nu înseamnă că nu vei auzi zgomote, că nu vei mai miroși dentina, dar în loc să simți acea trepidație vei auzi un ușor zgomot care cu siguranță e mai plăcut decât zgomotul pe care îl auzeam înainte.”

De fapt, ne folosim de frica de a merge la dentist invocând prețurile mari, spune Beatrice Pătrașcu, la Europa FM:

„Ce m-a frapat în timpul facultății, la începutul anilor 2000, a fost că oamenii spuneau nu merg la stomatolog pentru că e scump. Nu, oamenii nu mergeau pentru că le era frică. Așa cum oamenii nu se apucă de diete pentru că nu găsesc motivația necesară, oamenii la stomatolog nu vin de frică, nu pentru că nu-și pot permite.”

Totodată, sunt și oameni care nu merge la stomatolog pentru că ei consideră că nu au probleme cu dinții. Ele există, atrage atenția invitata Mihaelei Bilic, chiar dacă acestea nu se văd cu ochiul liber:

„Cel mai bun lucru pe care pot să-l facă pentru ei e ca nu cumva să nu uite de detartraje (…). Oamenii spun eu nu am tartru. Nu ai tartru pe care să-l poți observa cu ochiul liber, cu oglinjoara, dar cu siguranță sub gingie vei avea niște mici depozite de tartru, oricât de bine ai ști să faci periajul. Până și eu care am pretenția că știu să mă spăl pe dinți am nevoie ca o dată la 6 luni să-mi fac o igienizare.

Mihaela Bilic și Beatrice Pătrașcu au discutat, la Frecvența Gustului, și despre alimentele care strică dantura

„Tot ce conține zahăr va place bacteriilor”, a spus medicul stomatolog.

„Zahărul face carii dentare mai mult decât țigara face cancer pulmonar”, a spus și Mihaela Bilic. „Când noi am pus zahăr pe dinte, indiferent de cât de fericite sunt simțurile noastre, pentru dinte este un dezastru, dacă ar putea să strige ajutor ar face-o. Și orice suport făinos este o binecuvântare pentru bacteriile din gură. Nici la nivelul dinților grătarul cu salată nu face rău, dar când băgăm zahăre și făinoase lucrurile sunt dezastruoase.”

Un sfat: „după ce mâncați carbohidrați, spălați-vă pe dinți”, a spus medicul stomatolog.

Foto: Shutterstock

Citește și: Mihaela Bilic: Mâncarea combinată este cea sănătoasă, nu mâncarea disociată. Singurul argument al disocierii este slăbitul | VIDEO