Confidenţialitate

Alexandru Rafila: Nu vor exista restricții ca în pandemie. Școlile rămân deschise. Vârful este prognozat pentru prima săptămână din februarie | VIDEO

Nu vor fi impuse restricții ca în timpul pandemiei – spune ministrul Sănătății în contextul creșterii numărului de cazuri de viroză și gripă. Alexandru Rafila declară – la Europa FM – că numărul mare de cazuri poate duce la modificarea programului de vizite din spitale, dar școlile vor rămâne deschise. Vârful acestui val este prognozat pentru prima săptămână a lunii februarie.

Alexandru Rafila: „Nu trebuie să ne întoarcem la situația necorespunzătoare din pandemie, în care școlile au fost ținute închise perioade lungi de timp fără niciun fel de justificare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Au mai fost epidemii de gripă, niciodată școlile nu s-au închis – mă refer la decizii la nivel național sau la nivel județean pot fi situații punctuale, dar acolo Ministerul Educației are pârghiile necesare în care un grad mare de absenteism într-o clasă să ducă la suspendarea cursurilor în acea clasă sau eventual într-o școală pentru o periodă limitată de timp. Dar nu trebuie să ne întoarcem la situația cu totul și cu totul necorespunzătoare – îmi pare rău să folosesc acest cuvânt, care poate e mai ferm, mai dur – din pandemie în care școlile au fost ținute închise perioade lungi de timp fără niciun fel de justificare”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

Ministrul Sănătății: „Atunci când un copil are simptomele unei infecții respiratorii, părinții să nu-l ducă la școală”

Purtarea măștii de protecție este una dintre modalitățile prin care ne putem feri de a contracta viroze sau gripă, iar la primele simptome elevii ar trebui să nu mai meargă în comunitate, mai spune ministrul Sănătății.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aerisirea claselor este esențială pentru reducerea transmiterii unei viroze și acolo unde există argumente și unde există dorință, utilizarea în interior a măștii rămâne o recomandare. Secretul, dacă vreți, nu este niciun secret, dar secretul este ca atunci când un copil are simptomele unei infecții respiratorii, părinții să nu-l ducă la școală. E cea mai bună soluție. Pentru copiii mici există varianta concediului medical pe care îl primește părintele. Cred că lucrul acesta se poate face pentru o perioadă de 2-3 săptămâni până acest val de infecții respiratorii va începe să scadă”, a mai spus ministrul Sănătății la Europa FM.

Alexandru Rafila, despre Tamiflu: „Ne-am întâlnit cu reprezentantul companiei care produce similarul – deja trimiseseră în piață peste 700 de mii de comprimate. Ne-am asigurat că vom avea o cantitate suficientă și pentru spitale”

În ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente necesare pentru tratarea virozei sau gripei, Alexandru Rafila spune că producătorii de medicamente dau asigurări că nu vor mai exista probleme.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Există suficiente produse de uz curent, cum ar fi medicamentele care conțin Ibuprofen, respectiv Paracetamol, atât forme pentru adulți, cât și forme pediatrice”, a explicat Alexandru Rafila la Europa FM.

În ceea ce privește antiviralul Tamiflu, Alexandru Rafila a spus că: „Substanța activă se numește Oseltamivir și acolo avem un similar. Ne-am întâlnit cu reprezentantul companiei care produce similarul – ei deja trimiseseră în piață peste 700 de mii de comprimate. Noi ne-am asigurat că vom avea o cantitate suficientă și pentru spitale”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ministrul Sănătății, despre majorarea prețurilor la medicamente: Se va produce etapizat. Va ține cont de inflație | VIDEO