Confidenţialitate

Ministrul Sănătății, despre majorarea prețurilor la medicamente: Se va produce etapizat. Va ține cont de inflație | VIDEO

Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila – este invitatul Mădălinei Dobrovolschi, gazda emisiunii Piața Victoriei de luni, la Europa FM. De la epidemia de gripă la organizarea primei de zi de școală în cadrul numărului mare de cazuri de gripă; de la o prognoză a creșterii numărului infectărilor la pandemia de coronavirus și prețul medicamentelor, dar și alte subiecte au fost dezbătute de Mădălina Dobrovolschi alături de ministrul Sănătății Alexandru Rafila la Europa FM.

Epidemie de gripă sau o chestiune tehnică de definire?

„Dacă eram în aceeași situație acum patru ani, era epidemie. Am declarat stare de alertă epidemică, iar măsurile sunt similare cu cele pe care le-am fi luat acum 3 – 4 ani dacă declaram epidemie. Diferența majoră este faptul că nu vom impune restricții. Nu suntem într-o situație dramatică”, a spus Alexandru Rafila.

„Singurul lucru neplăcut va fi limitarea vizitelor în spitale. În rest, am început campania de informare, au rulat deja cartoane ale acestui grup de comunicare și sper ca oamenii să înțeleagă ce au de făcut dacă sunt bolnavi sau au copii bolnavi. Ceea ce ne-a preocupat, a fost legat de asigurarea în farmacii și spitale a medicamentelor de bază în astfel de situații”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, despre prima zi de școală

„Nu avem noi informații referitoare legate de probleme în prima zi. Încă de săptămâna trecută am avut discuții cu doamna Deca despre uniformizarea măsurilor. Nu avem niciun fel de motiv să facem acest lucru. Au mai fost epidemii de gripă, niciodată școlile nu s-au închis. Pot fi situații punctuale, dar acolo ministerul Educației are pârghiile necesare.

Nu trebuie să ne întoarcem la situația necorespunzătoare din pandemie în care școlile au fost ținute închise mult timp fără niciun fel de justificare – a avut un impact asupra dezvoltării copiilor. Noi am avut o decizie în România care, din punctul meu de vedere, nu a avut niciun fel de justificare: la 30 de cazuri pe zi am închis școlile.

Școlile trebuie să asigure posibilitatea spălării mâinilor, a dezinfecției, aerisirea claselor și, acolo unde există argumente și dorință, utilizarea in interior a măștii. Rămâne o recomandare – masca este o barieră mecanică în calea transmiterii unei infecții”, a explicat ministrul Sănătății Alexandru Rafila la Europa FM.

Cât de mult poate să mai crească numărul infectărilor?

„Cred că va mai crește până spre finalul lunii, poate prima săptămână din luna februarie, apoi trendul va scădea. Dacă comparăm cu situația de acum 10 ani, sezonul gripal începe tot mai repede. E cumva normal pentru că în pandemie, izolarea a limitat foarte mult circulația virusurilor. Anul acesta a fost un rebound. Noi trebuie să asigurăm oamenilor accesul la asistență medicală”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ce lipsește din farmacii?

„Azi am avut a doua întâlnire. Săptămâna trecută ne-am întâlnit cu Colegiul Farmaciștilor. Avem un set de măsuri pe care le-am pus în aplicare. Am verificat stocurile la producător, vedem ce se întâmplă cu distribuția mâine. Există suficiente produse de uz curent – medicamente care conțin Ibuprofen sau Paracetamol – pentru adulți și copii. Nu aș spune înlocuitor, ci similar.

Panadol pentru copii – nu trebuia să găsiți Panadol; există produse similare pentru copii care se pot administra. Azi chiar am discutat cu unul dintre producători care are cantități extrem de mari de Ibuprofen. Dacă se numește altfel nu înseamnă că face altceva. Sunt la fel.

„Tamiflu – Oseltamivir – A crescut consumul față de câteva ori față de anii trecuți. […] Sunt medicamente pe care le luăm pe bază de prescripție. Se ia dacă ai gripă sau dacă ai fost contact direct cu cineva care are gripă. Recomandăm ferm ca eliberarea unor medicamente sau oricărui antibiotic se face numai pe bază de prescripție medicală.

Au ajuns câteva sute de mii – peste 700 de mii de comprimate – au ajuns în farmacii. Ce ne preocupă este legat de asigurarea cantităților pentru spitale. Am verificat azi și cu celălalt producător care are un produs similar și avem în momentul de față o comunicare referitoare la acest produs.

A crescut foarte mult consumul – de 2-3 ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Cred că România, încerc să fiu obiectiv, nu cred că avem o criză reală a acestor medicamente – există produse similare; există Oseltamivir. Singurele poziții descoperite sunt cele legate de Penicilină și derivații săi, unde este o problemă a producătorilor legate de producția din China”, a explicat ministrul Sănătății.

În perioada următoare, se majorează prețurile la medicamente?

„Am constatat câteva lucruri: există un preț de referință pentru multe medicamente foarte ieftine. Acest preț este nerealist. Pentru că referința era dată de o moleculă care nu mai era pe piață. Nu sunt probleme la medicamente scumpe, ci la cele ieftine. Prețul just al unui medicament acoperă cheltuielile de producție și trebuie să mai ținem cont și de criza economică și energetică – a afectat foarte mult capacitățile de producție din România. Sunt medicamente care se vând în pierdere.

Sunt câteva măsuri:

  • – Am eliminat prețul de referință la molecule care nu există pe piață;
  • – O să vedem cum facem ca această creștere generată de inflație să fie acoperită;
  • – Continuăm discuțiile unei noi politici de preț care să nu mai conducă la dispariția medicamentelor pe piață.

Nu există o estimare în procente pentru că sunt mii de produse, iar fiecare categorie trebuie judecată distinct.

Schimbarea de prețuri se va produce etapizat – va ține cont de schimbările generate de inflație. Sunt de acord cu politica prețului cel mai mic câtă vreme produsul există pe piață. Trebuie să avem prețul cel mai mci care permite menținerea medicamentelor pe piață”, a mai spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, despre coronavirus

„E o variantă a variantei Omicron. Nu este nimic neașteptat. O variantă care a produs foarte multe îmbolnăviri în China. Politica COVID ZERO care a existat în China nu a fost inspirată. Nu am putea să ne confruntăm cu un astfel de val violent. Multă lume a trecut prin boală, acoperirea vaccinală este bună. Chiar dacă este o tulpină mult mai transmisibilă, nu mai suntem ca la începutul pandemiei când eram descoperiți în fața infecției. Cine face doza a patra de vaccin, foarte bine. Este indicat la personale vârstnice sau la cei cu boli cronice. Ce observăm este că nu sunt cazuri mai grave. Problema ar putea să fie legată de apariția altei tulpini – teoretic”, a mai spus Alexandru Rafila.

Se mai vaccinează oamenii?

„Se vaccinează, dar nu sunt rezultate spectaculoase. Să vedem după sărbători. Cei care au făcut 2-3 doze, să-și mai facă o doză suplimentară cu vaccinul actualizat”, a mai spus Alexandru Rafila.

„Poate să fie o situație pe care o luăm în considerare. Monitorizăm zilnic paturile la nivel național. Suntem departe de o situație – mai ales la Terapie Intensivă – în care capacitatea de spitalizare ar fi colmatată”, a mai spus ministrul Sănătății.

Radiografia sistemului de Sănătate în România la început de an 2023

„Apar situații la care nu putem să facem altceva decât să ameliorăm, dar nu aici este răspunsul. Omul nu poate decât să aibă încredere dacă vede lucrurile concrete: investiții în toate zonele. Cele mai spectuloase despre care discută toată lumea sunt spitalele. Ce pot să vă spun, din punct de vedere al investițiilor suntem credibili. Spitalele regionale sunt în faza de proiectare – două proiecte vor fi încheiate în acest an – Iași și Cluj. Sper că până la finalul anului va fi încheiat și cel de la Craiova. Partea de investiții în cabinetele de medicină de familie și până la finalul luni vom da lista celor minim 20 de unități spitalicești finanțate din PNRR”, a mai spus Alexandru Rafila.

„Suntem în timing cu absolut toate obiectivele”, a spus ministrul Sănătății.

Urmărește aici întreaga emisiune Piața Victoriei

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Programul de vizită în Spitalul de Urgență Constanța, restrâns la 2 ore pe zi. În secțiile cu risc, vizitele au fost suspendate complet | AUDIO