Alertă în Thailanda. Furtuna tropicală Pabuk blochează turiștii pe insule

Pabuk, prima furtună tropicală care loveşte Thailanda în afara sezonului musonilor în ultimi 30 de ani, începe să se facă simțită. Autoritățile au oprit cursele aeriene dar și feriboturile, astfel încât turiștii sau localnicii care nu au părăsit până acum zona vizată de furtună vor trebui să caute cât mai rapid adăpost.

Două aeroporturi regionale sunt închise cel puțin până sâmbătă. Potrivit estimărilor autorităților, aproximativ 10.000 de turiști sunt acum blocați pe mai multe insule.

De pe insulele Koh Phangan şi Koh Thao mai mulți turiști au plecat încă de zilele trecute, însă cei care nu au găsit un mijloc de transport au rămas blocați în hoteluri.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis o avertizare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Thailandei

Potrivit unui comunicat MAE, azi și mâine sunt așteptate precipitaţii sub formă de ploi torenţiale, însoţite de vânt puternic, în Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarart, Phatthalung, Songkhla, Pattani, Yala, Narathiwat, Ranong, Phangnga, Phuket, Krabi, Trang şi Satun.

Urmare prognozelor cu intensificări de vânt, se vor produce valuri de până la 3-5 metri înălţime în Golful Thailandei şi de 2-3 metri înălţime în Marea Andaman. Toate navele vor fi reţinute la ţărm până la data de 5 ianuarie. Există posibilitatea ca activitatea specifică din unele aeroporturi/aerogări să fie afectată, chiar întreruptă.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bangkok: +66 (0) 2 240 2521, +66 (0) 2 240 2523, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Thailandei: +66 – 86 363 9118, arată sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://bangkok.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS