Confidenţialitate

Alegeri locale 2016 în Prahova: Aproape toți șefii administrației publice, anchetați pentru corupție

Doi ani de anchete și arestări coordonate de parchetele de forță din Prahova, DNA Ploiești, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, au afectat puternic activitatea administrației publice din Prahova și au scos din viața politică nume importante, considerate până nu demult intangibile de orice instituție de control.

cosma mircea dnaDe la Mircea Cosma, eternul președinte al Consiliului Județean Prahova, la primari ai orașelor importante din județ și până la consilieri locali de comună au ajuns în fața anchetatorilor pentru a da declarații în legătură cu faptele de corupție de care au fost acuzați.

În acest context, principalele formațiuni politice din Prahova s-au văzut nevoite să se reorganizeze și să caute alte nume pe care să le aducă în fața alegătorilor, în speranța că în data de 5 iunie vor câștiga.

Nu se poate spune, cel puțin în momentul de față, că un partid a fost lovit din punct de vedere politic mai mult decât altul, de anchetele DNA.

Aparent, procurorii anticorupție nu s-au uitat la culoarea politică a suspecților și au cerut arestarea sau o altă măsură preventivă, pe bandă rulantă.  Fără exagerare, în Prahova, din 2014 și până acum, nu a trecut o lună fără ca un om politic să fie citat, fie ca suspect, fie ca martor pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino, acolo unde se află sediul DNA Ploiești.

Luarea de mită, traficul de influență și abuzul în serviciu au devenit numitorul comun pentru majoritatea celor care au ocupat chiar și pentru un mandat una dintre funcțiile importante din administrația publică județeană sau locală din Prahova.

Anchetele DNA au decapitat PSD Prahova

11 februarie 2014 poate fi considerat punctul de cotitură pentru viața politică din Prahova. A fost ziua în care Mircea Cosma, cel care a ocupat timp de trei mandate funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova, a ieșit încătușat din sediul DNA Ploiești. Era inculpat, alături de fiul său, deputatul Vlad Cosma, în primul său dosar de corupție, iar procurorii au cerut arestarea preventivă.

DNA susținea atunci că “inculpatul Cosma Vlad Alexandru” ar fi primit în perioada 2012-2013 de la reprezentanții unor firme, denunțători în cauză, peste 4.400.000 de lei. În schimbul banilor, ar fi intervenit la CJ Prahova, respectiv la președintele CJ Prahova, Mircea Cosma (tatăl lui Vlad Cosma)  astfel încat firmele să obțină contracte cu CJ Prahova. Dosarul a fost trimis în judecată la Instanța Supremă în aprilie 2014.

Un an mai târziu, Mircea Cosma este citat din nou la DNA Ploiești tot în calitate de suspect. De data aceasta era vorba despre o altă cauză celebră la nivel național, dat fiind faptul că inculpat în dosar era inclusiv Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta.

E vorba despre dosarul Hidro Prahova, o anchetă în care se vorbește despre deturnare de fonduri europene destinate unui proiect privind amenajarea și modernizarea canalizării unor localități din Prahova. Prejudiciul a fost estimat de procurori la 10 milioane de euro, iar Mircea Cosma este acuzat de fraudare de fonduri europene.

Februarie 2016 vine cu o nouă lovitură pentru Mircea Cosma. La cererea DNA – structura centrală – se redeschide urmărirea penală într-un alt dosar de corupție, în care, președintele CJ Prahova apare ca făptuitor, alături de șefi ai Poliției și ai Parchetelor din Prahova. Este vorba despre același dosar în care deputatului Sebastian Ghiță i s-a stabilit o cauțiune record pentru România, 13 milioane de euro, pentru a rămâne sub control judiciar.

Deși este anchetat în trei dosare de corupție, Mircea Cosma nu a făcut nici măcar o zi de arest. DNA a cerut arestarea preventivă, însă instanța a considerat că președintele Consiliului Județean poate fi anchetat și în stare de libertate. Mircea Cosma s-a aflat sub controlul judiciar timp de aproximativ un an și jumătate, timp în care nu a mai avut voie să ocupe funcția de președinte de Consiliu Județean. S-a întors totuși în fotoliul care l-a consacrat în iarna acestui an, după ce procurorii au considerat că nu mai este cazul să impună vreo măsură preventivă.

La începutul lunii aprilie, Mircea Cosma anunța Biroul Politic Județean al PSD Prahova că a hotărât să nu mai candideze pe listele pentru Consiliul Județean sau pentru orice altă funcție politică și că se va dedica, la finalul mandatului, unui proiect de suflet și anume unirea României cu Republica Moldova.

Rămași fără locomotiva care a tras, în ultimii 15 ani, PSD Prahova pe primele locuri în alegeri, social- demorcații prahoveni au decis să meargă în alegerile locale din iunie, pentru cea mai înaltă funcție la nivel județean,  pe mâna lui Bogdan Toader, un tânăr economist de 33 de ani, în prezent vicepreședintele CJ Prahova.

badescu-catuse-dnaPSD Prahova a fost nevoit să facă ordine în partid și să găsească un candidat credibil și pentru funcția de primar al municipiului Ploiești, după lovitura primită în luna martie 2015, când Iulian Bădescu, primarul de atunci al orașului, a fost arestat pentru corupție.

Imediat după arestarea sa, Iulian Bădescu a decis să demisioneze atât din funcția de primar, cât și din funcțiile politice.

Iulian Bădescu este în prezent trimis în judecată în două dosare în care este acuzat de luare de mită. Unul are legătură cu finanțarea ilegală cu bani de la bugetul local a echipei de fotbal FC Petrolul, iar cel de-al doilea se referă tot la o finanțare ilegală din fonduri publice, dar a echipei de baschet CSU Asesoft. În acest din urmă dosar, co-inculpat cu Bădescu este și deputatul Sebastian Ghiță. Ambele cauze se află în faza de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Candidatul PSD la Primăria Ploiești

Fără lider și la Ploiești, PSD s-a trezit în cadrul unor lupte interne în care principali protagoniști au fost senatorul Daniel Savu și actualul primar interimar al orașului, Cristian Ganea.

Ambii doreau să participe din partea PSD la alegerile locale pentru funcția de primar al Ploieștiului. Câștigător a fost desemnat Cristian Ganea, iar Daniel Savu a ales să demisioneze din partid și să candideze ca indendent.

Citește și: Alegeri locale 2016 în Ploiești: Candidat PNL la Primărie, schimbat pe ultima sută de metri din cauza anchetelor DNA

Citește și: Alegeri locale 2016 în Prahova: Candidatul UNPR la Primăria Ploiești, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare

Citește și: Alegeri locale în Prahova: Vlad Oprea, cercetat pentru corupție candidează pentru un nou mandat la Sinaia 

Diana Frâncu, corespondent Europa FM