Confidenţialitate

Alegeri locale 2016 în Iaşi: 10 candidaţi, în lupta pentru Primăria condusă aproape 12 ani de Gheorghe Nichita

13 persoane și-au depus candidaturile pentru Primăria Iași, însă 3 dosare au fost respinse. La alegerile locale din 5 iunie, candidații vor încerca să câștige fotoliul ocupat aproape 12 ani de primarul suspendat, Gheorghe Nichita, care nu mai candidează.

gheorghe nichitaGheorghe Nichita a fost scos din joc de procurorii DNA. Într-un dosar, social-democratul este acuzat de abuz în serviciu, după ce a pus poliția locală să-i urmărească amanta. Într-un alt caz, este acuzat că ar fi primit mită 10% din valoarea unui contract încheiat de primăria cu firma UTI, deținută de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

Acum primăria Iași este condusă de primarul interimar Mihai Chirică.  De altfel, el este candidatul PSD la alegerile din 5 iunie. Mihai Chirică este convins că PSD va domina Consiliul Local.

Presa locală scrie despre candidatul PSD că ar fi un urmaş al lui Gheorghe Nichita, în timp ce alţii îl consideră un aspirant la funcţia de Nichita al Iaşului. Cel mai mare scandal în care a fost implicat Mihai Chirică este cel legat de tăierea teilor din centrul Iașului.

Nu doar PSD a avut probleme în a desemna un candida, ci și PNL. După condamnarea definitivă a lui Relu Fenechiu, liberalii au decis să-l înscrie în competiția locală pe Marius Bodea, considerat principalul contracandidat al lui Mihai Chirică.

La Primăria Iași, și-au mai depus candidaturile Andrei Postolache, antreprenor IT, Viorel Blăjuț, și avocatul Anca Preda. Aceștia vor candida ca independenți.

PSRO l-a desemnat pe Traian Dobre, UNPR pe Camelia Bogdănici, PMP pe Petru Movilă, iar ALDE pe Radu Botez.

Cristian Cernescu este susținut de Forța Moldova,

Consiliul Judeţean Iaşi

Cristian AdomniteiNu doar primarul ales al Iașului are probleme cu legea, ci și președintele Consiliului Județean. Cristian Adomniței (PNL) a fost suspendat din funcție anul trecut, după ce a fost arestat la domiciliu. Cristian Adomniței este suspectat de fals intelectual și favorizarea infractorului. După ce a fost suspendat din funcție, Adomniței a părăsit și funcțiile deținute în PNL.

La alegerile din iunie, PNL și l-ar dori pe Dumitru Oprea în funcția de președinte al Consiliului Judeţean Iaşi. El este primul pe lista de consilieri județeni.

În prezent, Dumitru Oprea este senator în Parlamentul României. Contracandidatul său este Victorel Lupu de la PSD.

Acestea este şi liderul PSD Iași. Victorel Lupu deţine în prezent şi funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Iaşi.