Confidenţialitate

Alegeri 2024. Primarii și președinții de consilii județene pot schimba partidul cu 60 de zile înainte de alegerile de pe 9 iunie. Candidații la europarlamentare pot candida și la locale | AUDIO

Guvernul a pus în dezbatere publică, proiectul de ordonanță de urgență pentru comasarea alegerilor locale cu cele euro-parlamentare. Documentul dă undă verde la schimbat partidul cu cel mult 60 de zile înainte de 9 iunie pentru primari și președinții de consilii județene. În nota de fundamentare, printre avantajele comasării guvernanții au menționat o posibilă prezență la vot mai mare, dar și reducerea cheltuielilor cu organizarea alegerilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul de Interne a publicat ordonanţa care stabilește data de 9 iunie pentru cele două tipuri de scrutin.

Prin derogare de la legislația în vigoare, primarii și președinții de consilii județene vor putea să treacă la alt partid fără să-și piardă mandatul, cu cel mult 60 de zile înainte de scrutinul din 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului, care va avea loc în toamnă, notează G4Media.

În plus, candidații la europarlamentare pot candida și la alegerile locale, prevede proiectul.

Guvernanții argumentează comasarea celor două alegeri susținând că măsura va avea „numeroase beneficii” şi poate motiva oamenii să se prezinte la urne. Tot în nota de fundamentare se susține că astfel se va reduce perioada electorală și se vor cheltui bani mai puțini.

La alegerile din data de 9 iunie 2024, votarea începe la ora 07.00 și se încheie la ora 22.00, cu o oră în plus față de cum se desfășoară în mod obișnuit un scrutin.

În secțiile de votare din țară, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», pe buletine de vot separate, se arată în document.

Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Grupul de Luptă NATO de la Cincu va avea 4000 de militari în 2025 și va fi ridicat la nivel de brigadă | AUDIO