Ajutoarele de stat pentru copii ar trebui acordate sau nu direct părinților? În bani sau ca bonuri valorice?

Vlad Petreanu și Moise Guran vă invită astăzi să participați la o dezbatere despre copii și asistență socială, despre modul în care statul ar trebui să îi ajute pe părinții care au copii în îngrijire.

În această săptămână Parlamentul a votat cu o largă majoritate dublarea alocației pentru copii, iar președintele Iohannis a promis că va promulga această măsură chiar de 1 iunie.

A fost o acțiune a Opoziției, un amendament introdus la Ordonanța prin care, în toamnă, Guvernul Ponta a majorat alocațiile pentru familiile sărace, dar ceea ce a ratat Parlamentul să dezbată și azi o vom face noi aici, cu dumneavoastră, este modul în care statul acordă acești bani pentru copii.

Nu cred că putem pune în discuție, și nici nu vrem asta, necesitatea majorării ajutorului de la stat pentru cei care au copii sau vor să‐i facă.

Ceea ce vom dezbate, însă, este dacă e mai bine ca statul să acorde aceste ajutoare în bani acordați direct părinților așa cum o face acum, sau dacă ar fi mai util pentru cei 3,4 milioane de copii din România ca statul să acorde ajutoarele într‐o formă în care să existe o mai mare certitudine că banii chiar ajung la copii.

În prezent unul din zece copii din România trăiește într‐o familie în care nu există niciun salariu, iar unul din trei copii trăiește în sărăcie chiar dacă ambii părinți muncesc.

Cum facem ca ajutoarele de la stat să ajungă la părinți? Le acordăm în bani, sau le acordăm sub forma unor bonuri valorice prin care să poată fi cumpărate de exemplu doar mâncare, haine, și rechizite școlare? Dar cum ar fi să le acordăm sub forma unor deduceri care să stimuleze câștigurile salariale ale părinților?

Puteţi asculta LIVE Avocatul Diavolului şi online, la adresa www.europafm.ro/live.