Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Clientelism și responsabilitate la Apele Române. Sunt și cetățenii vinovați de parazitarea administrației? | VIDEO

Mai multe instituții de control ale statului român verifică o serie de angajări și practici de funcționare ale Administrației Bazinale de APĂ Prut-Bârlad.

Publicația Recorder a dezvăluit că șeful acesteia a angajat o persoană care nu avea niciun fel de competențe în domeniu. Recorder a publicat imagini și înregistrări care arată nu numai incompetență, dar și un nivel de pregătire precar, care nu a îngrijorat, însă, pe șef instituției. Dimpotrivă, acesta s-a autointitulat drept animal politic și a spus c-ar putea ajunge ministru.

Este al doilea caz de acest fel dezvăluit în două luni. Asta a dus la numeroase controale, dar și la câteva luări de poziție repetate ale șefului statului, care a cerut ca astfel de practici să înceteze. Ambele dezvăluiri făcute de Recorder se bazează pe depozițiile și lupta a doi inginer din sistemul Apelor care nu au mai vrut să tacă. Ambii au avut de suferit profesional după dezvăluirile lor.

Avocatul Diavolului vă invită să analizați astăzi în ce măsură cetățenii sunt vinovați de politizarea excesivă a administrației și popularea acesteia cu mii de incompetenți. Vrem să știm în ce măsură o opinie publică mai puternică și cetățeni mai responsabili pot opri astfel de fapte.

Cine e primul responsabil în țara noastră pentru oprirea acestor abuzuri, cetățeanul sau autoritatea? Cu alte cuvinte, credeți că avem și noi, cetățenii, o vină în proliferarea acestor rețele de paraziți, sau statul are obligația, resursele și capacitatea să se protejeze și să ne protejeze pe toți de asemenea abuzuri?