Confidenţialitate

Avocatul Diavolului, cu Vlad Petreanu și Cătălin Striblea: Pașapoartele pentru vaccinare. Sunteți de acord sau împotriva unei astfel de idei? | VIDEO

Prima ediție din acest an a Avocatului Diavolului vă propune o discuție despre posibila apariție a unor certificate de vaccinare împotriva COVID. Ar trebui să fie acestea obligatorii sau nu?

Astăzi începe a doua etapă a campaniei de vaccinare în România. Autoritățile vor permite programările de la ora 15 prin aplicația care se află la adresa vaccinare-covid.gov.ro. Fiecare dintre cei vaccinați, știți deja, primește un certificat de vaccinare care atestă faptul că este imunizat. La fel se întâmplă în majoritatea statelor lumii care au acces la vaccin.

De aici pornește, probabil, cea mai mare dezbatere pe care omenirea o va avea în perioada viitoare, cel puțin până la dispariția acestei boli.

Întrebarea pe care și-o pun cetățenii, dar și din ce în ce mai multe oficialități, este dacă pentru funcționarea normală a societății este necesar să avem un pașaport de vaccinare  care să ne dea sau nu acces în diverse locuri sau zone ale lumii.

Adică un act de identitate și de imunizare medicală care, alături de actele de cetățenie sau stare civilă, să ne permită să circulăm liber. Propunerea va fi studiată în zilele următoare de către Organizația Mondială a Sănătății, care va da un punct de vedere conturat în viitor.

Există, însă, țări care susțin deja o astfel de idee. Printre ele se află Grecia, Ungaria, Danemarca sau Letonia ca să le numim doar pe cele europene. Fiecare are alt motiv pentru opțiunea lor, dar predomină cele economice. 

Cu siguranță și autoritățile române vor ajunge în fața acestei dezbateri. Ce ar trebui să facă și ce decizie să ia societatea românească?