Adi Hădean: Cum limpezim untul, și mai ales, de ce?

Dacă pui o bucată de unt proaspăt într-o tigaie și lași tigaia o vreme la marginea unei plite nu foarte încinse, untul se va topi și se va separa, iar apa se va evapora, dacă-i dai destul timp.

Dacă lași untul topit într-un vas, componentele sale se vor așeza în funcție de densitate.

La suprafață vor apărea resturi ușor de luat cu o spumieră, un strat gros de grăsime va ocupa partea din mijloc a vasului, iar părțile solide din lapte vor ocupa fundul vasului.

Grăsimea poate fi turnată în borcane mai mici ori mai mari, unde se va solidifica și va aștepta să fie folosită la sotat, la fript diverse lucruri, la unele sosuri.

Untul pregătit astfel se arde mai greu și e suportat bine și de către oamenii cu intoleranță la lactoză.

Dacă aveți cum, dați o tură prin piață. Sezonul aduce miresme faine tare și culori de-ți vine să le mănânci cu ochii. Viața bună începe de multe ori din piața de alimente. Țineți cont de asta.