Confidenţialitate

Aderarea României la Spațiul Schengen încă se negociază, spune Iohannis. „Stăm hotărâți până în ultimul moment” | AUDIO

Aderarea României la spațiul Schengen încă se negociază, spune președintele Klaus Iohannis. Decizia va fi luată joi de miniștrii de Justiție și Afaceri Interne ai statelor membre.

Până atunci, reprezentanță ai României dar și ai Comisiei Europene încearcă să convingă Austria să nu se opună prin vot intrării nostre în spațiul de liberă circulație, de la 1 ianuarie.

Președintele Klaus Iohannis:

„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI de miniștrii de interne și de justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune, până atunci încă este nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Șeful statului a făcut aceste declarații la Tirana, unde liderii europeni discută cu reprezentanții statelor din Balcanii de Vest despre implementarea planului anunțat luni de Comisie, de reducere a intrărilor ilegale de migranți în Uniune.

În primele 10 luni ale anului, în Uniune au intrat ilegal 275.000 de migranți. Numărul celor care au traversat Balcanii pentru a intra în Uniune a crescut cu 170%.

„Este nevoie să colaborăm și într-o zonă care nu este tocmai plăcută dar e nevoie de acțiune hotărâtă, vorbesc de migrație, migrația necontrolată, ilegală. E nevoie de o colaborare foarte bună între forțele care se ocupă de aceste chestiuni și în fine, cred că este important ca să fim uniți și în combaterea dezinformării și a informațiilor pur și simplu false.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Ministrul de Interne al Austriei: „În acest moment, refuzăm extinderea Schengen cu România şi Bulgaria” | AUDIO